logo

Záchranáři v Plzeňském kraji zasahovali u mnoha nehod. Řidič vjel i do domova pro seniory

Plzeňský kraj - 1.6.2020

Obrovský nárůst v počtu vážných dopravních nehod zaznamenali během deštivého počasí o uplynulém víkendu plzeňští krajští zdravotničtí záchranáři. Jedna nešťastná událost za druhou zaměstnávala už od pátečního večera všechny složky IZS.

V pátek po 19. hodině vyletěl řidič vozidla Peugeot Partner ve vysoké rychlosti ze silnice mezi obcemi Tlučná a Líně. Shodou nešťastných náhod se mu do cesty postavil betonový můstek. Teprve čtyřiatřicetiletý muž na místě zemřel.

Série nehod pokračovala i v sobotu a neděli. Hned po poledni nedaleko Kralovic směrem na Hradecko havaroval senior narozený v roce 1942 s malým osobním Citroenem. Muž nezvládl řízení, projel příkopem a převrátil se. Z hrozivě vypadající nehody vyvázl jen s lehčím poraněním. Hůře dopadl řidič motocyklu narozený v roce 1986, jemuž patrně nedal přednost automobilista na nechvalně známém obchvatu Třemošné. Zraněného motorkáře záchranáři po ošetření převezli na urgentní příjem FN Plzeň. Těsně po osmnácté hodině večer pak havarovaly tři osobní automobily mezi obcemi Čemíny a Město Touškov. Zde zřejmě opilý řidič vozu Kia vylétl ze silnice. Následně u nehody prudce brzdilo hned několi aut, z nichž dvě se střetla. Z místa nehody zdravotničtí záchranáři odtransportovali s lehčími zraněními čtyři dospělé osoby a k observaci snad nezraněné miminko. Alkohol stál i za další závažnou dopravní nehodou, která se odehrála krátce po půlnoci uprostřed obce Senec – Zruč. Řidič osobního vozu tady ve vysoké rychlosti nezvládl řízení, vylétl ze silnice, projel příkopem a nakonec narazil do sloupu elektrického vedení. Ač sám vyvázl jen se škrábanci, velmi vážně zranil spolujezdkyni narozenou v roce 1995. Záchranáři jí sice při vědomí, ale se závažnými traumaty transportovali na emergenci FN Plzeň. Část obce po nehodě zůstala bez elektřiny.

Černý víkend na západočeských silnicích sobotou neskončil. Na dálnici D5 v neděli odpoledne opět vylétl Peugeot mimo vozovku a skončil nabodnutý na svodidlech. Od této nehody ZZS PK převezla k dalšímu ošetření dva dospělé a dvě děti s lehčími zraněními. Ovšem zcela nejkurióznější nehoda celého víkendu se odehrála v Panenské ulici v Tachově. Vozidlo Škoda řízené dvaatřicetiletým mužem zcela nepochopitelně vjelo přímo do budovy Domova pro seniory a zaparkovalo uprostřed chodby. Během tohoto šíleného manévru ještě řidič zavadil o třiadevadesátiletou seniorku, která skončila s lehčím poraněním ve Stodské nemocnici. Viník se pokusil z místa nehody uprchnout, přestože dechová zkouška i test na přítomnost drog po jeho zadržení proběhly s negativním výsledkem. Podivná nehoda i chování řidiče je nadále v šetření Policie ČR.

Záchranáři apelují na řidiče, aby zejména v případě nepříznivého počasí snížili rychlost jízdy a chovali se ohleduplně.

85178280_3675022495857642_7575271529215164416_o 4750a44763b048884e77b5dd9dc6fca7 9198443128719df56743a07c2fe91842

Text: Vítězslav Sladký

Foto: ZZS PK, Krimi-Plzen, HZS