logo

Elektřina způsobila panu Tomášovi zástavu srdce, je podruhé na světě

Jihomoravský kraj - 6.6.2020

Před několika dny vyslalo naše operační středisko na Břeclavsko lékařskou posádku k pacientovi, který utrpěl úraz stejnosměrným elektrickým proudem vysokého napětí. Muž středního věku byl v bezvědomí a nedýchal. Jeho blízcí prováděli tzv. TANR na základě pokynů operátorky. Jde o telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci, kdy svědkové události stlačují hrudník postiženého a snaží se obnovit krevní oběh.

„Když jsme přijeli na místo, navázali jsme na resuscitaci a rozšířili péči. Ihned po připojení na monitor jsme zjistili, že srdeční rytmus je defibrilovatelný a podali jsme výboj. Pokračovali jsme v resuscitaci, poskytli kyslík a chystali podání léků. Byla to velká úleva, když srdce již po prvním výboji a celkem po 14 minutách od zahájení laické resuscitace obnovilo svou činnost a pacient začal dýchat. V následujících minutách se muž k údivu všech přítomných zdravotníků, hasičů a celé rodiny probral do plného vědomí. Nemuseli jsme ani přikročit k intubaci, tedy zajištění dýchacích cest. Za stálé kontroly vitálních funkcí následoval převoz do břeclavské nemocnice k další péči,“ vysvětluje průběh zákroku lékařka Kateřina Oborská, která se společně s kolegy Silvií Fojtíkovou a Lubomírem Filáskem na záchraně muže podílela. „Nesmíme zapomenout pochválit také pacientovy blízké, kteří masáž prováděli opravdu kvalitně, a operátorku, která je naváděla. Jejich podíl na šťastném konci příběhu je významný,“ dodává spokojeně lékařka.
1_1
Pan Tomáš je už v pořádku a přišel posádce poděkovat na hustopečskou základnu. „Vlastně jsem se podruhé narodil. Vy záchranáři děláte náročnou a obdivuhodnou práci. Moc děkuji, jsem opravdu rád, že jste mě vrátili zpět do života, mám tady svou milovanou rodinu a ještě spoustu plánů,“ říká s úsměvem vděčný pacient při dojemném setkání. Moc nás potěšilo, že všechno dobře dopadlo, děkujeme za tak krásnou zpětnou vazbu. A přejeme panu Tomášovi především hodně zdraví.

Tiskové oddělení ZZS JMK