logo

Brandýští záchranáři se přestěhovali do nové výjezdové základny

Středočeský kraj - 10.6.2020

V minulém týdnu došlo k velkému stěhování. Záchranáři výjezdové základny v Brandýse nad Labem se přestěhovali z již nevyhovujících a zastaralých prostor do nového objektu. Jejich novým zázemím se stal objekt patřící Středočeskému kraji, který je ve správě Střední zemědělské školy.

Klíčová výjezdová základna určená pro tři sanitní vozy sídlila v okrese Praha východ v prostorách objektu soukromé firmy. Samotný objekt se nacházel v centru průmyslového areálu, ve kterém provozuje svou činnost více společností, a to převážně v oblasti výkupu druhotných surovin a odpadového hospodářství. Stav komunikace, prašnost, hluk i problémy při výjezdu sanitních vozů komplikovaly záchranářům jejich práci. Vnitřní prostory výjezdové základny již v některých ohledech nesplňovaly podmínky pro plně funkční zajištění chodu výjezdové základy.

„Vzhledem ke strategickému umístění výjezdové základny v této lokalitě, které umožňuje splnění zákonem stanovených dojezdových časů, bylo nutné hledat odpovídající prostory přímo v Brandýse nad Labem. Kraj nabídl a ve spolupráci se středočeskou záchrankou vytipoval vhodný objekt v majetku Středočeského kraje,“ uvedl radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví JUDr. Robert Bezděk. Budova se nachází uprostřed uzavřeného a klidného areálu školy, je obklopena zelení a není zde prašno. I to jsou důvody, proč si posádky tuto změnu už teď pochvalují.

„Přestěhování proběhlo v rekordním čase, přičemž nesměl být narušen provoz záchranné služby a příjem tísňových výzev. Všem záchranářům ve službě a i těm, kteří při stěhování pomáhali ve svém volnu, patří velký dík. Poděkování patří i záchranářům, kteří přijeli z jiných stanovišť pomáhat. Posádky v Brandýse budou mít nyní pro svoji práci důstojné pracovní prostředí,“ uvedl ředitel středočeské záchranky Jiří Knor.

V objektu byly ve zrychleném čase provedeny stavební úpravy vnitřních prostor (sádrokartonové příčky, úprava sprchy, instalace nové kuchyňské linky, zabezpečení a zprovoznění výjezdu sanitních vozidel) a záchranáři tak získali odpovídající zázemí, které plně vyhovuje normám provozu záchranky.

Středočeská záchranka získala tento objekt na základě Smlouvy o výpůjčce, je tak oproštěna od nájmu a bude se podílet pouze na provozních nákladech, což ušetří ZZS SČK ročně náklady bezmála 500 tisíc korun.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK