logo

Kurz pro operátory ZOS: Další lekce s námětem hromadného postižení osob

Jihomoravský kraj - 10.6.2020

Minulý týden se konala další lekce v rámci akreditovaného kurzu OPERAČNÍ ŘÍZENÍ PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČE. Tentokrát byla námětem mimořádná událost.

„Hlavně mi šlo o to probrat jednotlivé kroky postupu, kterému se říká METHANE. Je to tzv. situační zpráva z místa události a je tou nejdůležitější součástí komunikace mezi posádkami a operačním střediskem. V rámci tohoto hlášení je potřeba, aby výjezdová skupina uvedla přesnou polohu, přístupy na místo, případná rizika, počet zraněných, o jaký typ události se jedná, kolik prostředků bude asi ještě potřeba. Pro operační středisko jsou to zcela klíčové informace,“ vysvětluje vedoucí oddělení pro krizovou připravenost jihomoravské záchranky Sylva Nováková.

Kurz je určen pro zájemce o práci na zdravotnickém operačním středisku a pro ty, kteří už jako operátoři pracují. Součástí lekce byla nejen „suchá“ teorie, ale i praxe podaná zábavnou formou. „Nachystali jsme několik modelových příkladů, například požár paneláku, útok aktivního střelce či nehodu autobusu. Účastníci kurzu se rozdělili do několika skupin a postupně se vystřídali jak na pozici operátorů, tak na pozici posádky, která zasahuje na místě události. Snažili jsme se účastníkům kurzu tímto způsobem co nejvíce přiblížit správné a pevně dané postupy při hromadném postižení osob, včetně třídění zraněných a aktivace traumaplánu,“ doplňuje ještě Sylva Nováková. A vzápětí dodává: „Mimořádných událostí vyššího stupně neřešíme v průběhu roku mnoho, ale musíme být neustále připraveni na všechny možné varianty, i ty nejhorší. Neustálé procvičování a opakování postupů se pak při reálné akci velmi hodí, jak se ukázalo například při srážce trolejbusu a tramvaje v centru Brna, která se stala minulý rok v dubnu, kde jsme ošetřili a převezli k další péči do zdravotnických zařízení 40 pacientů.“

Tiskové oddělení ZZS JMK