logo

VIDEO: Nový pomocník řevnických záchranářů, Hägglunds Vehicle BV 206

Středočeský kraj - 10.6.2020

Privátní řevnická záchranka Trans Hospital Plus je známá svým rozmanitým vozovým parkem. V minulých dnech do něj přibyl další pomocník. Obojživelník Hägglund.

Co to vlastně ten obojživelník je? V tomto konkrétním případě se jedná o vozidlo Hägglunds Vehicle BV 206, což je v podstatě velmi originální koncepce obrněného transportéru, který je tvořen ze dvou samostatných ocelových modulů s pásy. Ty jsou spojeny řídící jednotkou tvořenou dvěma hydraulickými válci, ovládanou řidičem pomocí volantu.

V přední části hnacího vozidla je uložen třílitrový benzínový motor Ford, sedadla řidiče a velitele vozu, další sedadla pro dvě osoby jsou umístěny za nimi. V zadní části vozidla jsou lavice pro celkem osm dalších osob, v této záchranářské podobě je tam místo pro dvoje vanová nosítka a další dvě skládací vojenská nosítka, uchycena do originálních závěsů. Vozidlo je obojživelné, před vjezdem do vody se vztyčuje vlnolam. Zadní modul je oproti klasické vojenské variantě osazen ventilátorem, takže pobyt je v něm komfotnější, než je běžné.

ZZS Trans Hospital Plus má s obojživelnou technikou bohaté zkušenosti. Ve své historii se u ní vystřídal obrněný transportér OT-64 v sanitní úpravě, pak bojové vozidlo pěchoty jako ambulance, před ním byl ve výjezdu i předchůdce Hägglunda, tedy Volvo BV 202 a jako poslední pak malý otevřený obojživelník TINGER TRACK C500, který byl po projeveném zájmu odprodán záchranářům do bulharské Sofie.

Lehce opancéřovaný Hägglund bude primárně využíván při zdravotnických asistencích pro akce Kolo pro život. Tyto závody vedou v mnoha případech špatně přístupným terénem i pro nyní používané čtyřkolky, Hägglund si s ním však hravě poradí a jeho posádka může následně transportovat bez problému zraněnou osobu k sanitnímu vozu.

Výrobce: Hägglunds Vehicle AB (Švédsko)
Posádka: 4+8
Odměr: 360°
Délka: 6,86 m
Šířka: 2,4 m
Výška: 1,9 m
Světlá výška: 0,35m
Celková max. hmotnost: 6740 kg
Pohotovostní hmotnost: 4500kg
Náklad: 2240 kg (630 kg vpředu, 1610 kg vzadu)
Max. rychlost: cca 50 km/h
Dojezd: 350 – 370 km
Max. úhel stoupání: 100%
Max. úhel bočního náklonu: 60%

Foto a info: TH+ a archiv redakce