logo

Malý velký hrdina. Osmiletý Adam zachraňoval životy

Jihomoravský kraj - 18.6.2020

Osmiletý Adam zachraňoval životy. Ve středu dopoledne jsme mu společně s hasiči na jejich tišnovské stanici poblahopřáli a poděkovali za statečnost a duchaplný přístup. Chlapec má náš velký obdiv, protože v mimořádně těžké situaci, při vážné dopravní nehodě, odolal vlastnímu strachu a postupoval s chladnou hlavou.

„Čas od času se setkáváme s lidmi, kteří jsou v pravou chvíli na pravém místě a navíc dokáží udělat to správné rozhodnutí. Málokdy se však jedná o osmiletého chlapce. Pozvat jej proto na naši stanici a zprostředkovat setkání s hasiči i záchranáři, kteří na místě zasahovali, bylo to nejmenší, co jsme mohli udělat,“ vysvětluje mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. K těm, kteří přišli Adama ocenit, patřil také František Woppat, starosta Svatoslavi, kde malý hrdina se svou rodinu bydlí. „Věděl jsem, že nemůžu zůstat sedět v autě… že musím sehnat pomoc. Měl jsem strach o kamaráda a jeho maminku,“ říká skromně chlapec.

Stalo se to před dvěma týdny, bylo ráno a po dešti. Auto mezi Velkou Bíteší a Deblínem vyjelo mimo silnici a skončilo v lese. Ve voze seděla mladá řidička a dva školáci. Jeden z nich, náš hrdina Adam, byl po nehodě schopen opustit vozidlo. Ale svůj mobil nemohl najít. Neváhal a vydal se pro pomoc, znamenalo to jít v dešti pouze s jednou botou přes maliní a ostružiní zpět k silnici. „V lese za Deblínem si manžel všiml nečistot nebo stop na silnici (ale to mi řekl až později) a myslím, že tak po 200 metrech jsme viděli u silnice Adama, jak se úporně snaží nás zastavit. Stál na kraji silnice a mával. Zastavili jsme. Vyběhla jsem z auta, zeptala se, co se stalo. Řekl, že měli autonehodu. Posadila jsem ho do auta. Hned hlásil, že je tam kamarád s maminkou a že dostali smyk a auto se i převracelo, hned jsme volali záchranné složky,“ popisuje situaci paní Kristýna, která s manželem projížděla kolem nehody. Zastavil i řidič dodávky a společně se všichni vydali zpět k havarovanému vozu.

Naši operátoři vyslali na místo čtyři prostředky, včetně letecké záchranné služby. Na místo dorazila policie a hasiči. Zdravotníci ošetřili oba chlapce a mladou ženu. Adam si pohmoždil záda a pánev, po ošetření byl převezen do Dětské nemocnice na chirurgické oddělení. Hůř na tom byl jeho kamarád. Bylo nutné zajistit jeho dýchací cesty a napojit ho na řízenou ventilaci. Podali jsme léky a zafixovali jej do vakuové matrace. S podezřením na těžké zranění jsme pak chlapce převezli na ARO Dětské nemocnice v Brně. Mnohočetná těžká poranění utrpěla mladá žena, zaintubovaná a na řízené ventilaci byla ve vážném stavu letecky transportována k další péči do Fakultní nemocnice Brno.

„To, co Adam udělal, je skutečně mimořádné. Ale je to jasný důkaz toho, že děti už v útlém věku dokážou pomoci. Například vyhledat a přivést k místu události někoho dospělého, zavolat na linku 155 a snažit se pacienta do příjezdu sanitky uklidnit. Náš malý hrdina byl velmi statečný a jsem ráda, že se s ním dnes moji kolegové mohli setkat. I já mu blahopřeji a za tak skvělý výkon děkuji. Třeba takto šikovný kluk jednou rozšíří naše řady, kdoví…“ usmívá se ředitelka jihomoravské záchranky Hana Albrechtová.

1_4 2_2 3_0 4_3 5 6_0 7 8_0

Tiskové oddělení ZZS JMK