logo

Dobrovolní hasiči ze šesti jednotek v příhraničí s Polskem dostanou defibrilátory, vyškolí je záchranáři

Královehradecký kraj - 29.6.2020

Krajští zastupitelé schválili částku 360 000 korun na uhrazení zdravotnického materiálu pro vybrané jednotky dobrovolných hasičů, které v rámci dohody mezi krajem, hasiči, záchranáři a šesti obcemi ležícími v příhraničí budou poskytovat předlékařskou první pomoc.

„Smyslem dohody není nahradit krajskou záchranku, která funguje skvěle, ale snaha o zkrácení dojezdových časů v místech v pohraniční, kde se zejména vlivem počasí dojezdové časy sanitek prodlužují. Dobrovolní hasiči v případě potřeby vyrazí poskytnout předlékařskou první pomoc a budou pomáhat tak dlouhou, dokud nepřijedou záchranáři,“ vysvětlil hejtman Jiří Štěpán.

Královéhradecký kraj uzavřel v prosinci loňského dohodu o spolupráci mezi Hasičským záchranným sborem Královéhradeckého kraje, Zdravotnickou záchrannou službou Královéhradeckého kraje, Královéhradeckým krajem a obcemi Adršpach, Olešnice v Orlických horách, Orlické Záhoří a městy Rokytnice v Orlických horách, Teplice nad Metují a Žacléř, jako zřizovateli jednotek sboru dobrovolných hasičů obce.

Krajský hasičský záchranný sbor ve spolupráci ze Zdravotnickou záchrannou službou Královéhradeckého kraje vytipoval šest jednotek požární ochrany, které jsou připraveny spolehlivě pokrýt vybrané lokality. Zahrnutí do systému poskytování první pomoci je nad rámec běžných hasičských činností. Při výběrů byly zohledněny dojezdové časy, díky kterým mají dobrovolné jednotky potenciál být v místě události s předstihem.

„Náš kraj se zavázal uhradit výdaje za dovybavení vybraných jednotek dobrovolných hasičů potřebným zdravotnickým materiálem. Zastupitelé nyní schválili částku 360 tisíc korun na tento materiál, z nichž nejdražší položkou je automatický defibrilátor. Kraj bude také hradit výdaje na poskytnutí pomoci a to včetně spotřebního zdravotnického materiálu (např. náhradní elektrody k defibrilátorům, obvazový, fixační a jiný spotřební materiál),“ dodává hejtman Štěpán s tím, že školení členů vybraných jednotek dobrovolných hasičů zajistili instruktoři krajské zdravotnické záchranné služby.


KÚ HKK