logo

Ředitel a lékařka ZZS SČK hostem v novém dílu dokumentu „Života za zdí“

Středočeský kraj - 10.7.2020

Nový díl z cyklu Život za zdí se věnuje panické poruše. Na vzniku videa se podílela i středočeská záchranka, a to účastí ředitele Jiřího Knora a lékařky Jany Šeblové.

Na video se můžete podívat ZDE.

Panika, resp. panická ataka nebo také záchvat masivní úzkosti, je synonymem pro silnou stresovou reakci, která potká alespoň jednou za život téměř každého z nás. Může ji vyvolat například intenzivní emoční zátěž, ale také infarkt myokardu či astma. Tento záchvatovitý stav, v němž se člověk často obává o svůj život, je také projevem panické poruchy.

Objevuje se též u řady lidí trpících dalšími úzkostnými poruchami a depresí. Panické poruše věnovali tvůrci dokumentárního cyklu Život za zdí jeden z nejpodrobněji zpracovaných dílů. Na ploše více než dvou hodin v něm hovoří o projevech a zvládání akutní úzkosti přední odborníci na duševní zdraví, špičkoví lékaři z oboru urgentní medicína a kardiologie. Samotná ataka je totiž nesmírně trýznivým stavem, který se projevuje jak v rovině psychické, tak i tělesné, a to nejčastěji bušením srdce, zvýšeným pocením, tíhou na hrudi, pocitem dušení, závratěmi a někdy i křečemi končetin. V České republice přitom trpí některou z úzkostných poruch a depresí přes milion obyvatel. Více než polovina z nich není adekvátně léčena, často vlivem obav z psychiatrie a strachu ze stigmatu psychiatrického pacienta. Neléčené úzkostné poruchy a deprese přitom mohou znamenat zvýšené riziko vzniku a rozvoje civilizačních chorob a závislostí, ale také přechod obtíží do chronického stádia, ztrátu zaměstnání, sociální izolaci a také vyšší riziko sebevraždy.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK