logo

Tonoucího muže v Českých Budějovicích zachraňoval lékař jihočeské ZZS, shodou okolností trávící své volno u vody

Jihočeský kraj - 23.7.2020

Koupání u Malého jezu v Českých Budějovicích pro staršího muže málem skončilo tragicky. Ve středečních odpoledních hodinách si pán šel zaplavat v Malši nad Malým jezem, vodní proud ho strhnul do propusti (šlajsny) a dostal se do bubnu pod jezem. Z vodního válce se mu sice po několika pokusech podařilo dostat, ale vyčerpalo ho to natolik, že již nedokázal doplavat ke břehu a zůstal v bezvědomí pod hladinou.

Shodou okolností se v blízkosti jezu nacházel lékař Zdravotnické záchranné služby JčK, který zde trávil volný čas a celý incident napjatě sledoval. „Držel jsem v ruce kladívko, připravený uvolnit záchranný kruh. Už to vypadalo, že to ten člověk zvládne a najednou asi tři metry od břehu zmizel pod hladinou. Nedalo se nic dělat. Musel jsem do vody pro něj,“ popsal situaci doktor Tomáš Havel. Přitáhnul utonulého ke břehu a s pomocí dalších dvou mladých mužů ho vytáhli na břeh. Muž byl v bezvědomí a nedýchal. Lékař ihned zahájil nepřímou srdeční masáž. Během tří minut KPR se mu podařilo obnovit základní životní funkce u postiženého.

Mezitím již na místo dorazily posádky záchranné služby a převzali si pacienta do své péče. Po poskytnutí nezbytné přednemocniční péče byl muž ve stabilizovaném stavu transportován na urgentní příjem českobudějovické nemocnice.

V letošní sezóně se jedná již o šestý případ tonutí v Jihočeském kraji.
jčk

Zdroj: ZZS Jihočeského kraje