logo

Příznivci sanitek míří do muzea v Hradci Králové, vidět tu můžete na jednom místě 1.600 modelů těchto vozidel

Královehradecký kraj - 6.8.2020

Naprosto ojedinělá výstava má za sebou úspěšnou vernisáž v Hradci Králové. Vidět tu můžete na jednom místě 1.600 modelů sanitek!

V Muzeu v Hradci Králové začala výstava modelů sanitek a zdravotnické transportní techniky nazvaná Záchrankou kolem světa. Výstava je součástí oslav výročí 40 let záchranné služby a 30. výročí LZS v kraji.

Všechny modely pochází ze soukromé sbírky lékařského náměstka Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje MUDr. Anatolije Truhláře, mimo jiné předsedy České resuscitační rady. Expozice je zaměřena na hračky a modely sanitních vozidel, vlaků, letadel a plavidel, používaných pro transport pacientů i zdravotnického personálu ve 40 zemích světa. Čítá více než 1 600 modelů záchranářských vozidel a techniky a její vznik je datován rokem 1987.
117059036_2673999186200205_7545920622978865620_n
Dovolím si soukromou vzpomínku. S Toljou Truhlářem jsem se seznámil právě na přelomu 80. a 90. let, kdy jsem obchodoval se sanitními vozy a resuscitační technikou. Tehdy šlo o gymnazistu, a společně jsme, ještě s Martinem Vavrošem a předčasně zemřelým doktorem Edgarem Seifem, obráželi všechny výstavy a autosalony v ČR. Vášnivě jsme sbírali prospekty sanitek z celého světa. Dopisy, které už dnešní generace vůbec nezná, jsme obepisovali výrobce sanitek v celém světě, a navzájem se chlubili svými úlovky. Už tehdy bylo jasné, že se z Anatolije stane skvělý záchrankový lékař. Ani mne nepřekvapilo, že ve své cílevědomé snaze stát se lékařem, se po gymnáziu přihlásil v podstatě na všechny lékařské fakulty v ČR… Sáhla po něm hned ta první, doma, v Hradci Králové. Po jejím vystudování se stal postupně, se zapálení pro věc, jednou z největších kapacit PNP u nás. Nejenže jezdí, létá a zachraňuje, ale také přednáší u nás i po celém světě. Naposledy i během letošního ročníku PDUM v Plzni. Často Tolja spolupracuje s primářkou ZZSP PK Janou Vidunovou, i dalšími.

Sbírka modelů Anatolije Truláře je zcela unikátní, sám mám sotva třetinovou. V Evropě však existují i větší, které vlastní například Siegfried Weinert nebo Sjouke Tuinstra. Slavnostní vernisáže se zúčastnil i prezident AZZS ČR MUDr. Marek Slabý, legendární emeritní ředitel ZZS MHP a AAM s.r.o. František Ždichynec nebo pilot Josef Roušar, který stál u zrodu LZS u nás. Přijelo i několik historických sanitních vozů. Na exkluzivní výstavu můžete vyrazit až do 1. listopadu tohoto roku.


Výstava části soukromé sbírky sběratele a zároveň lékařského náměstka Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Dr. Anatolije Truhláře je zaměřena na hračky a modely sanitních vozidel, vlaků, letadel a plavidel, používaných pro transport pacientů i zdravotnického personálu ve 40 zemích světa.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové
Eliščino nábřeží 465, 500 03 Hradec Králové 3
tel.: +420 495 512 391, +420 495 512 392
e-mail: info@muzeumhk.cz
www.muzeumhk.cz


Text: Vítězslav Sladký

Foto: Martin Vavroš