logo

Vyřazené sanitky královéhradecké záchranky budou používat skalní záchranáři na Broumovsku i hasičská škola Bílé Poličany

Královehradecký kraj - 6.8.2020

Rada Královéhradeckého kraje doporučila bezúplatný převod tří sanitek, které již nesplňují požadavky pro vozy rychlé lékařské pomoci. Jedná se o nepotřebný majetek Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje, který může ještě sloužit dalším složkám integrovaného záchranného systému.

„Sanitky vozového parku krajské záchranky pravidelně nahrazujeme novými vozy, ty vyřazené nabízíme k dalšímu využití například ostatním složkám IZS, pro které je pořízení nového vozu většinou nákladná investice a obtížně na ni shánějí peníze. Nabídli jsme k dalšímu využití tři sanitky, které už mají nejlepší léta za sebou, ale stále jsou v dobrém technickém stavu,“ říká náměstek hejtmana Aleš Cabicar odpovědný za zdravotnictví.

Jedná se o tři sanitní vozidla typu Volswagen Transporter. Vozidla v roce 2009 a 2010 pořídil Zdravotnický holding KHK pro zdravotnickou záchrannou službu, která je doposud používala, a v roce 2015 a 2016 je převedl do majetku kraje. Letos záchranka sanitky přestala využívat, a proto je kraj nabídl k dalšímu využití prostřednictvím portálu příspěvkových organizací a webových stránek. Příspěvkové organizace Královéhradeckého kraje o tyto vozy neprojevily zájem. Odbor zdravotnictví krajského úřadu však obdržel žádosti o bezúplatný převod nepotřebných sanitek od sedmi subjektů.

Rada kraje doporučila zastupitelstvu ke schválení bezúplatné převedení sanitních vozů formou daru těmto subjektům:

-Skalní záchranné službě, která vozidlo využije pro přepravu materiálu pro záchranné práce ve skalním terénu a dále k dopravě členů zasahujících v území Chráněné krajinné oblasti Broumovsko.
-Ústřední hasičské škole Bílé Poličany, která sanitky použije v kurzech vyprošťování osob z havarovaných motorových vozidel a v kurzech zdravotní přípravy, dále při zabezpečení soutěží v požárním sportu a letních táborů mladých hasičů.
-Hasičskému záchrannému sboru Královéhradeckého kraje, který vozidlo využije k zajištění základní zdravotnické pomoci ve prospěch zasahujících jednotek požární ochrany a dalších spolupracujících složek. Dále sanitky využije při cvičení jednotek požární ochrany, speciální odborné přípravě například při výcviku lezců, potápěčů i při zdravotnickém zajištění sportovních akcí a jiných služebních aktivit sboru.

Vyřazování starých vozů souvisí s pravidelnou obměnou vozového parku Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje, která je krajskou příspěvkovou organizací.