logo

Již dvakrát během dneška museli letečtí záchranáři z Hradce Králové startovat k událostem v horských oblastech

Královehradecký kraj - 11.8.2020

Už dvakrát museli dnes letečtí záchranáři z Hradce Králové startovat k událostem v horských oblastech. Společným jmenovatelem těchto zásahů byly úrazy, způsobené při letních adrenalinových aktivitách.

V Janských Lázních upadla 42letá žena, když sjížděla na koloběžce Černou horu. Z hrozivě vyhlížejícího pádu nakonec žena vyvázla „jenom“ s otřesem mozku, k čemuž nepochybně přispěla skutečnost, že měla nasazenou helmu.

O stejném štěstí může mluvit i 50letý muž, který se převrátil při jízdě v terénu na čtyřkolce. Také v jeho případě přispěla helma ke zmírnění následků jeho nehody, tentokrát v Říčkách v Orlických horách.

Podobný případ se odehrál v neděli dokonce přímo v krajském městě, kde se při nezvládnuté jízdě na čtyřkolce zranili hned dva lidé. Pětatřicetiletá žena a stejně starý muž utrpěli při nehodě zranění hlavy a trupu, se kterými je záchranáři museli po ošetření převézt do nemocnice. S výjimkou nehody v Hradci Králové na uvedených zásazích spolupracovaly výjezdové skupiny ZZS KHK rovněž s Horskou službou. Zásahy v hornatém terénu jsou pro všechny zúčastněné velmi náročné nejen fyzicky, ale také materiálně a organizačně. Na sklonku minulého týdne si podobné situace vyžádaly hned tři zásahy s využitím podvěsu pod vrtulníkem během dvou dnů.

Pokud si užíváte léto a nevšední zážitky, buďte opatrní. Všude být nemůžeme….. ZZS KHK

Ilustrační foto ZZS KHK

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK