logo

Pátrací akce pod Malým Sněžníkem, muže našli v bezvědomí a zraněného

Olomoucký kraj - 23.10.2020

Po sedmasedmdesátiletém seniorovi, který se pohřešoval už od úterý, ve středu pátrala spolu s policisty i Horská služba Jeseníky, muže našli v bezvědomí a zraněného.

Muž podle informací, které Policii ČR podala jeho rodina, usedl v úterý večer do automobilu a bez oznámení, kam jede, zmizel. „Policisté po něm pátrali u Kralického Sněžníku od dnešního rána a dopoledne pak požádali o součinnost i nás s tím, že rodina upozornila na jeho ne zcela dobrý zdravotní stav. Začali jsme tedy prohledávat horské cesty, kam by mohl s automobilem dojet. Ten ale vzápětí našel policejní psovod havarovaný v potoce,“ uvedl k pátrání Miroslav Černý, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Policie ČR přivolala do prostoru kolem Kralického sněžníku i vrtulník s termovizí. „Ten seniora po nějaké době lokalizoval v lese daleko od cesty pod Malým Sněžníkem. Jak se ukázalo, když jsme k němu dorazili, muž byl v bezvědomí, evidentně silně podchlazený a měl zraněnou paži. Poskytli jsme mu tedy tepelný komfort a šetrně jej transportovali na místo, kde vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce králové mohl vysadit lékaře se zdravotníkem,“ doplnil Miroslav Černý.

Zraněného seniora si lékař LZS poté převzal do péče a pokračoval v ošetřování. „Vrtulník pak opět spustil podvěsovou síť a v ní muže dopravil do lokality, kde mohl pilot bezpečně přistát. Tam čekal pro jistotu i sanitní vůz Rychlé zdravotnické pomoci. Posádka poté muže naložila a přeletěla s ním do nemocničního zařízení k dalšímu ošetření,“ dodal k události Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky s tím, že muže nalezli především díky perfektní koordinaci všech složek Integrovaného záchranného systému.

Marek Fryš tiskový mluvčí Horské služby ČR