logo

Videohovor z místa pádu letadla u Prostějova pomocí aplikace Záchranka se nezdařil kvůli nedostatku mobilních dat

Olomoucký kraj - 30.10.2020

Dne 29. 10. 2020 po 10 hodině došlo k pádu ultralightu u obce Olšany u Prostějova. Volající, který se nacházel u místa nehody okamžitě zkontaktoval tísňovou linku 155. Na místo události byla ihned vyslána letecká záchranná služba.

Po důkladném převzetí tísňové výzvy operátorem bylo jasné, že na místě došlo k dopravní nehodě, kde pilot utrpěl těžká zranění neslučitelná se životem. Operační středisko se pokoušelo s volajícím spojit pomocí videa přes aplikaci záchranka, aby mohla zmapovat místo události na vlastní oči a tuto informaci si potvrdit ještě před příletem vrtulníku.

Na místě události se spojení s volajícím přes videohovor nezdařilo díky nedostatku mobilních dat. Po příletu letecké záchranné služby k místu letecké nehody došlo k potvrzení vstupních informací a lékař tak musel u pilota ultralightu konstatovat smrt. Za spolupráce posádky poté došlo ke spojení s dispečinkem záchranné služby a byl tak uskutečněn první přenos videa z místa události přímo na operační středisko záchranné služby, kdy se dispečeři mohli přenést na dálku k této nehodě i pomocí očí, nejen uší jako doteď.
1603971478_m58g2ccrym
Tato průkopnická metoda přenosu dat přímo na operační středisko bude do budoucna využívána jak jen to bude možné, záleží však na spoustě okolností. Aby byl videopřenos uskutečněn, je nutné např. vlastnit “chytrý mobilní telefon”, mít dostatečné množství mobilních dat ( popř.silný wifi signál), maximální spolupráce s volajícím (je důležité, aby se volající řídil pokyny dispečera a krok po kroku videohovor spustil) a v neposlední řadě je nutné mít dostatečně nabitý telefon. V tomto případě není důležité mít v telefonu nainstalovanou aplikaci Záchranka – video funguje na podkladu zaslané sms na váš mobilní telefon. Webový link poté volající rozklikne a dojde tak ke spojení videohovoru přímo na operační středisko přes zadní kameru fotoaparátu u telefonu volajícího.

Funkce videohovoru je zprovozněna teprve několik dnů a již ji otestovaly mnohé záchranné služby. Podotýkáme, že videohovor se uskutečnil jako zkouška až po veškerých záchranných akcích u místa nehody.

Lucie Urbanová, tisková mluvčí ZZS OLK