logo

Záchranáři resuscitovali muže po nehodě na Karvinsku

Moravskoslezský kraj - 1.12.2020

Zdravotnická záchranná služba zasahovala dnes, v pondělí 30. listopadu odpoledne, u dopravní nehody na Karvinsku. Havárii osobního vozidla v Orlové, které mělo narazit do plotu, nahlásili svědkové operátorům ZZS před třináctou hodinou. Pomoc poskytovaly pozemní posádky, stejně jako tým letecké záchranné služby.

Šestašedesátiletý muž, který automobil řídil, byl po nehodě z vozidla vytažen svědky události, kteří zahájili poskytování základní první pomoci. Záchranáři po svém příjezdu zjistili, že u postiženého došlo k selhání krevního oběhu. Rozšířenou resuscitací, včetně defibrilačních výbojů, se jim podařilo obnovit pravidelnou srdeční činnost a pacient dokonce nabyl vědomí. Následně však přes veškerou péči opakovaně došlo k dalším selháním oběhu a opakovaným resuscitacím. Vzhledem k velmi nestabilnímu a kritickému stavu byl následně postižený transportován do FN Ostrava pozemní cestou.
Okolnosti události i zdravotní obtíže svědčí pro možnost, že k nehodě vozidla došlo při náhlé zdravotní indispozici řidiče.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK