logo

Další zachráněný život za pomoci AED

Jihomoravský kraj - 4.12.2020

O víkendu vyslalo operační středisko ZZS JMK lékařskou posádku k muži středního věku na Blanensko, u nějž došlo k zástavě oběhu. Muž náhle zkolaboval, manželka zavolala na linku 155 a zahájila resuscitaci podle rad operátorky. Kromě lékařské posádky vyslal náš dispečink na místo také tzv. first respondery, tedy policejní hlídku a také dobrovolné hasiče z Letovic. Bylo jasné, že jde o každou vteřinu.

Policisté byli na místě první, převzali masáž srdce a použili také automatizovaný externí defibrilátor, tzv. AED. Následně přijeli hasiči, kteří resuscitaci rozšířili o kyslíkovou terapii a dále spolupracovali s policií. AED doporučil výboj hned třikrát. Před podáním toho třetího dorazila na místo naše posádka. „Pokračovali jsme v masáži srdce a podali léky, zaintubovali jsme pacienta a napojili na řízenou ventilaci. Po pár minutách se nám podařilo obnovit oběh, srdce začalo znovu bít. Je to zásluha všech zúčastněných. Vytvořili dokonalý záchranný řetězec a děkuji jim za perfektní spolupráci,“ vysvětluje a doplňuje lékař Jan Mičín, který společně s kolegy zdravotníky pečoval o pacienta. Sanitka pak muže převezla na urgentní příjem Fakultní nemocnice u svaté Anny, kde pacientovi poskytli poresuscitační péči.
zachranci
Na fotografii vidíte zástupce všech týmů, které se na záchraně muže podílely. A je tam i paní Dita, manželka pacienta. Stála na samém začátku záchranného procesu, zahájila laickou resuscitaci a byla velmi statečná. Svému muži přivolala pomoc a vše dobře dopadlo. „Manželovi je lépe, už se zotavuje, čekají ho sice ještě další zákroky, ale snad už bude dobře. Chtěla bych moc a moc poděkovat všem. Záchranářům, policistům i hasičům, jsem neskutečně vděčná za manželův život.“

Přejeme našemu pacientovi, aby se brzy uzdravil a dál si mohl se svou rodinou užívat hezkých životních chvil.

Tiskové oddělení ZZS JMK