logo

Záchranářský Štědrý den v Plzeňském kraji: Děkovný dopis, porod i pobodaný mladík

Plzeňský kraj - 26.12.2020

Služby na Štědrý den patří k těm netypickým, avšak bohužel málokdy poklidným. Podobně tomu bylo i letos.

Ač počtem výjezdů patřil nejočekávanější vánoční svátek k slabšímu průměru, krajští zdravotničtí záchranáři se rozhodně nenudili. Kolegy z klatovské výjezdové základny čekalo ráno hned milé překvapení: Krásný děkovný dopis za jejich práci. Předala jim jej místní obyvatelka Šárka Lesná. Mimo jiné se v něm píše:

„V nedávné době jsem třikrát byla u vašeho zásahu, jednou jsem vás dokonce přímo přivolala na pomoc. Každý den několikrát slyším, že vyjíždíte někoho zachraňovat. Pokaždé je mi úzko, protože vím, že někde je někomu hodně zle. A také pokaždé pociťuji velikou vděčnost, že jste. Že máme tu jistotu, že pomoc je na cestě a uděláte, co je třeba. (…) Dnes je Štědrý den – Vy nám štědře dáváte pomoc a pocit bezpečí. A já Vám chci za to poděkovat a popřát Vám i nám všem, ať nemusí být výjezdů příliš mnoho. A když už budou muset být, kéž mají dobrý konec.“
dopisMy paní Lesné ze srdce děkujeme, neb ne každý si naší pomoci a péče váží.

K radostným patřil i předpůlnoční výjezd plzeňských záchranářů k překotnému porodu v Plzni na Borech. Chlapeček se svým zrozením na příjezd do porodnice nečekal a tak maminka musela porodit ještě doma. Zdravotničtí záchranáři zajistili matku i zdravého novorozence a oba transportovali k dovyšetření do nemocnice. Přejeme hodně štěstí do života!

Ne tak radostný byl výjezd k pobodání mladého muže ve Kdyni na Domažlicku. Domácí rozepři ukončila třiadvacetiletá žena tak, že svého o dva roky staršího partnera bodla steakovým nožem do zad. Na místo okamžitě vyrazily krom policistů také dvě výjezdové skupiny zdravotnických záchranářů, kteří středně těžce zraněného muže ošetřili a naštěstí při vědomí transportovali na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Plzni. Měl by být mimo ohrožení života.

Tak jako v posledních měsících záchranáře i nadále zaměstnávají nemocní s covid-19. Jen během Štědrého dne transportovali do nemocnic dvě desítky nemocných se suspektním nebo již potvrzeným případem tohoto onemocnění a následnými komplikacemi.

Užijme všichni zbytku Vánoc ve zdraví a vyhlížejme snad lepší rok 2021!

Text: Vítězslav Sladký

Foto: Archiv ZZS PK