logo

Průběh vánočních svátků z pohledu záchranářů Moravskoslezského kraje. Ti ošetřili za svátky celkem 1136 pacientů

Moravskoslezský kraj - 27.12.2020

Posádky zdravotnické záchranné služby pracovaly během vánočních svátků, obdobně jako pravidelně i v uplynulých letech, v plném nasazení. Na výjezdových stanovištích napříč krajem se tedy rozhodně nejednalo o svátky klidu. Naopak.

Přestože se sváteční dny obešly bez mimořádných událostí, operátoři ZZS přijímali větší počet tísňových hovorů, než v běžných dnech a posádky musely během tří uplynulých dní ošetřovat. V průběhu Štědrého dne to bylo 350 událostí, 25. prosince dokonce 398 a na druhý svátek vánoční pak 396.

Záchranáři v době vánočních svátků ošetřovali celkem 1136 pacientů. Ve srovnání s průměrným počtem řešených událostí jsme během Vánoc zaznamenali nárůst činnosti o více dvacet procent.

Jako v jiné dny převažovali z velké části starší pacienti s interními onemocněními. Jedním z důvodů je každoročně několika denní uzavření ordinací praktických lékařů, ale také skutečnost, že i vážněji nemocní bývají, pokud je to možné, propuštěni na Vánoce domů z nemocnic a léčeben. Při zhoršení zdravotního stavu pak tito pacienti nebo jejich příbuzní volají záchrannou službu. Jsou to ponejvíce nemocní s oběhovými obtížemi, vysokým krevním tlakem, dušnostmi, kolapsy a podobně. Také zaznamenáváme řadu pacientů s diabetem, ale i osoby s psychiatrickými stavy.
Třiadvaceti pacientům lékaři ZZS již nemohli pomoci, protože zemřeli před příjezdem posádky.

Mezi obtížemi byl zřejmý nárůst (denně až okolo dvou desítek) nevolností se zvracením a kolikovité bolesti břicha. Posádky záchranné služby ošetřovaly také zraněné při úrazech – nejčastěji pádech, kterých bylo zhruba sto padesát.

Zasahovat jsme naopak letos nemuseli u typicky vánočních událostí…

Posádky ZZS vyjížděly během svátků také ke Covid pozitivním pacientům. Zasahovaly u nich jak specializované týmy, kterých je v MSK pro tento účel v činnosti pět, tak i posádky z běžného provozu. Množství těchto pacientů nebylo vyšší, než činí průměr několika posledních týdnů a denně jsme tak zasahovali u 30-40 nemocných s koronavirem. Za tři sváteční dny byl jejich počet celkově okolo sto deseti.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK