logo

Smrt mladého skialpinisty v lavině pod Slezským domem

Královehradecký kraj - 16.2.2021

V pondělí po poledni přijali operátoři ZZS KHK informaci o zranění skialpinisty v Krkonoších. Muž, který volal sám, nebyl schopen upřesnit místo, ani povahu události. Z hovoru ale operátoři usoudili, že za jeho nehodou by mohla být i lavina. Do Obřího dolu okamžitě vyrazil vrtulník LZS z Hradce Králové a záchranářská posádka z Trutnova. Souběžně se rozjela také záchranná akce Horské služby.

Letečtí záchranáři po krátkém pátrání lokalizovali místo, kde se zraněný čtyřicetiletý muž nacházel. Ve spolupráci se záchranářem horské služby jej pomocí lanového podvěsu vrtulník z laviniště vyzvedl a odtransportoval na základnu Horské služby do Pece pod Sněžkou. Mezitím záchranáři na místě pádu laviny lokalizovali druhého zavaleného muže. Vrtulník se proto ihned vrátil na místo nehody.
151204191_10159136787124382_4838141661029576864_n
Přímo na svahu zahájili záchranáři rozšířenou resuscitaci sedmnáctiletého skialpinisty. V jejím průběhu ale zasahující lékař zjistil, že mladý muž v lavině utrpěl zranění neslučitelná se životem a veškeré pokusy o obnovu jeho srdeční akce byly neúspěšné.

Mezitím byl na místo povolán druhý vrtulník z Liberce, jehož posádka se postarala o staršího z obou mužů. Ten byl po poskytnutí potřebné péče převezen do libereckého traumacentra. Vedle podchlazení záchranáři pojali podezření také na otřes mozku, zlomeniny končetin a četné pohmožděniny.


Starší muž nebyl masou sněhu zcela zasypán a podařilo se mu kontaktovat linku 155 Hradeckého kraje. „Ti pak ihned kontaktovali nás a my jsme do velmi obtížného terénu ihned vyslali naše záchranáře z Pece pod Sněžkou. Vzhledem k situaci jsme pak do akce vyslali i další kolegy z jiných krkonošských stanic,“ uvedl Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše s tím, že muž byl po události zmatený a proto byly zpočátku informace nejasné.

Jakmile se záchranáři dostali na místo, zjistili, že starší z obou skialpinistů se dokázal částečně z laviny vyprostit. „Mezitím jsme získali informaci, že s ním byl další  skialpinista a naši členové začali bez zaváhání hledat pomocí lavinových vyhledávačů. Zdravotnická záchranná služba také na místo vyslala dva vrtulníky leteckých záchranářů. Jeden z nich transportoval prvního muže,“ řekl náčelník Jirsa.

Po přibližně pěti minutách pátrání nalezli pod sněhem záchranáři i mladšího skialpinistu. „Vrtulník mezitím vysadil lékaře a ten ihned začal s pokusem obnovit chlapci životní funkce. Bohužel po nějaké době byl nucen konstatovat smrt,“ doplnil Pavel Jirsa. Dodal, že skialpinisté strhli lavinu dlouhou 400-500 metrů, která měla v odtrhové části délku cca 60m a výšku 0,5 – 1,5m. V oblasti Krkonoš v tuto chvíli platí 2. stupeň lavinového nebezpečí, uvedl Radek Zeman, tiskový mluvčí horských záchranářů k celé události.


Foto J. Hornych

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK