logo

Horští záchranáři lokalizovali v Beskydech dvě mladé ženy pomocí fotky z místa události

Moravskoslezský kraj - 25.2.2021

Dvě mladé dívky ve věku kolem 20 let se počátkem tohoto týdne vydaly na vrchol Smrk v Beskydech. Při sestupu zpět se dostaly na neznačenou cestu a zabloudily. V hlubokém sněhu a s nedostatečným vybavením (nevhodná obuv, bez baterky atp.) po čase uznaly, že budou potřebovat pomoc Horské služby, kterou pomocí aplikace Záchranka přivolaly.

Bohužel zřejmě z důvodu nedostatečného signálu a složitého terénu se je pomocí GPS nepodařilo zaměřit. A tak přišla řada na další „záchranné lano“, tentokrát v podobě využití nové technologie – přenosu fotografie z místa, kde se mladé ženy nacházely. Po zaslání SMS odkazu horskými záchranáři dívky otevřely odkaz a do chatu zaslaly fotografii místa, do kterého zvládly dojít. Díky výborné znalosti terénu beskydští členové Horské služby identifikovali křižovatku dvou cest a neprodleně vyrazili na místo. Za pomocí čtyřkolky záchranáři svezli ženy ke stanici a po zajištění tepelného komfortu turistky odjely domů.


Aplikace Záchranka představuje vylepšení pro Horskou službu – vylepšený přenos polohy, nebo fotky z místa nehody/události zasahujícím posádkám


Celý případ dokazuje, jak je důležité mít záložní řešení pro nenadálé situace. Právě proto tým aplikace Záchranka neustále hledá další a další cesty, jak aplikaci rozšířit či záchranářům ulehčit práci. Tento  případ je toho jasným příkladem, uvedla Mgr. Klára Křížková, mluvčí Aplikace Záchranka.


HS ČR: Na první pohled nezajímavá fotka, kterou byste okamžitě smazali z telefonu. Zrovna tahle ale možná zachránila život nebo minimálně odvrátila zdravotní komplikace. Z Aplikace Záchrankaji poslali dvě dívky ve věku kolem 20 let, které se tento týden ztratily v Beskydech při sestupu z vrcholu Smrk. Dostaly se na neznačenou cestu a zabloudily.
154107854_2912962828952054_8907613924576284553_n
V hlubokém sněhu a s nedostatečným vybavením po čase uznaly, že budou potřebovat pomoc Horské služby, kterou pomocí aplikace Záchranka přivolaly. Bohužel zřejmě z důvodu nedostatečného signálu a složitého terénu se je pomocí GPS nepodařilo zaměřit. A tak přišla řada na další „záchranné lano“, tentokrát v podobě využití nové technologie – přenosu fotografie z místa, kde se mladé ženy nacházely. Po zaslání SMS odkazu horskými záchranáři dívky link otevřely a do chatu zaslaly fotografii místa, kde právě byly. To je ona na první pohled „k ničemu“ fotografie. Jenže pro ženy i záchranáře měla cenu zlata.

„Když jsme si ji přiblížili, rozeznali jsme sloupek místního značení a za ním na stromě dvě turistické značky. Protože své hory dobře známe, bylo nám hned jasné, kde se obě dívky nacházejí. Věděli jsme, že na místo dojedeme na čtyřkolkách, mohli jsme dívkám říct, za jak dlouho tam přibližně budeme. Prostě to zásadně zjednodušilo náš zásah,“ popisuje situace zasahující člen Horské služby Radim Pavlica.

Za pomocí čtyřkolky záchranáři svezli mladé ženy ke stanici a po zajištění tepelného komfortu turistky odjely domů. Celý případ dokazuje, jak je důležité mít záložní řešení pro nenadálé situace. Posílání fotky z místa události je nová funkcionalitaAplikace Záchranka. Jak je vidět, tohle vylepšení dává velký smysl. Je to další možnost, jak rychle a spolehlivě ztracené nebo zraněné návštěvníky hor v terénu lokalizovat, dodal mluvčí horských záchranářů Radek Zeman.