logo

Kritickou situaci záchranářům v Plzeňském kraji pomůže zvládat dekontaminační pracoviště v Domažlicích

Plzeňský kraj - 26.2.2021

V areálu Domažlické nemocnice vzniklo nové dekontaminační pracoviště Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.

Mělo by pomoci záchranářům zvládnout současnou kritickou situaci, kdy ošetřují stále více pacientů s koronavirem. Zároveń, narozdíl od jarní a podzimní vlny, začal razantně stoupat i celkový počet výjezdů, který každý den v Plzeňském kraji atakuje dvoustovku. Momentálně patří Plzeňský kraj v rámci onemocnění covid-19 k nejpostiženějším v ČR.

Z tohoto důvodu se stala Domažlická nemocnice prakticky celá covidovou nemocnicí, kam budou primárně transportováni pacienti nejen z Domažlicka, ale také z Tachovska a Klatovska. Lze tedy předpokládat, že právě tady budou výjezdové skupiny ZZS PK vykládat větší počet covidových pacientů a možností dekontaminace sanitek přímo v Domažlicích se zkrátí návrat výjezdových skupin do provozu a připravenost k dalším výjezdům. Základní dekontaminace trvá přibližně 30 min.

Podobné pracoviště, s pomocí studentů ZČU, funguje v areálu ZZS PK v Plzni na Klatovské třídě už řadu měsíců. S výstavbou dalšího v Domažlicích pomohli hasiči ze SDH Domažlice, kteří zároveň záchranářům poskytli technický automobil Avia jako zázemí pro práci dekontaminační skupiny a sklad materiálu. Jelikož se pracoviště nachází na nezpevněném terénu, vhod přišel i dar společnosti Replast, která nám věnovala podlahové zátěžové desky před stan.

Nové dekontaminační pracovště funguje od čtvrtka 25. února 2021 od 19hod.

Zároveň záchranáři prosí veřejnost, aby se chovala zodpovědně a přispěla tak ke zvládnutí momentálně hraniční situace.
DOM_2 DOM_3 DOM_1

Text: Vítězslav Sladký

Foto: Filip Šimčík, ZZS PK