logo

ZZS JMK: Linda zavolala mamince pomoc, vše udělala skvěle

Jihomoravský kraj - 26.2.2021

Dvanáctiletá dívka ani na chvíli nezaváhala a podala všechny podstatné informace. „Bylo zjevné, že má velký strach a prožívá pochopitelně obrovský stres. Její maminka měla epileptický záchvat a situaci ztěžovalo i to, že tato žena je již několik měsíců upoutána na invalidní vozík kvůli vážné nemoci.

Její dcera přesto vzorně odpovídala a zcela přesně dokázala bez jediného zaváhání situaci popsat a pomoci. Chtěl bych ji za to moc pochválit,“ říká operátor Tomáš Dvořáček, který hovor na lince 155 přijímal.
153617151_3935590269894860_8840611991871466873_nNa místo, jednalo se o centrum města Brna, vyrazila naše posádka. Zkontrolovala stav pacientky a poskytla potřebnou péči. „Linda je mi velkou oporou, ona i manžel mi moc pomáhají. I díky nim zvládám svoji těžkou nemoc a náročnou léčbu. A dokonce to už dnes dokážu brát s nadhledem,“ dodává maminka šikovné dívenky. Na svou dceru může být skutečně pyšná, chceme „malé hrdince“ vyjádřit obdiv a smeknout pomyslný klobouk!

Na závěr ještě několik rad, jak postupovat v případě péče o epileptika:
– snažte se zabránit tomu, aby se v průběhu záchvatu zranil
– až záchvat pomine, zůstaňte u něj, možná si nebude pamatovat, co se stalo
– pokud se jedná o pacienta, který se dlouhodobě léčí s epilepsií, a jeho blízcí vědí, co mají dělat, není vždy nutné volat na tísňovou linku
– pokud si ovšem nevíte rady, přivolejte pomoc a postupujte dle rad operátora na lince 155

Tiskové oddělení ZZS JMK