logo

Aktuální činnost ZZS MSK v souvislosti s Covid-19

Moravskoslezský kraj - 12.3.2021

Podobně jako další zdravotnické záchranné služby v České republice, zaznamenává i ZZS MSK aktuálně zvýšenou výjezdovou činnost. Přibývá přitom množství pacientů, které posádky ošetřují s již diagnostikovaným onemocněním Covid-19.

Zatímco dlouhodobý průměr činí okolo 350 výjezdů za čtyřiadvacet hodin, v posledních dnech se počty pohybují okolo 380 až 400. Jedná se tedy o nárůst mezi deseti a patnácti procenty.

Ze zmíněného množství řešených událostí jde denně o pět desítek pacientů, k nimž posádky ZZS MSK vyjíždějí již jako ke Covid pozitivním, především z důvodu zhoršení jejich zdravotního stavu. Každý takový pacient přitom znamená mnohem delší dobu zásahu, protože je nezbytná následná dekontaminace posádky i zásahového vozidla.

Oproti předchozím měsícům spolupracují moravskoslezští záchranáři se svými kolegy z jiných krajů, a to při transportech Covid nemocných do zdravotnických zařízení, především v Ostravě. Jedná se o asistenční zásahy s přepravou pacientů z heliportu, od vrtulníku, do cílového zdravotnického zařízení. Provoz ZZS je zvýšen také z důvodu mezi nemocničních transportů v rámci Moravskoslezského kraje, stejně jako přepravou nemocných po zlepšení zdravotního stavu z nemocnic v MSK do zařízení v jejich domovských krajích.

Z důvodu zvýšeného počtu tzv. sekundárních transportů byl provoz v Ostravě posílen o posádku určenou právě pro tyto účely. Aktuálně jsou k dispozici navíc využívány také čtyři pohotovostní týmy specificky určené pro zásahy u Covid pozitivních pacientů.
Foto1 - Covid spolupráce Foto5 - Covid spolupráce Foto6 - Covid spolupráce Foto3 - Covid spolupráce

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK