logo

Určení polohy volajícího na linku 155

Olomoucký kraj - 20.3.2021

Operátoři ZZS mají k dispozici větší množství nástrojů pro určení polohy volajícího. Pojďme si tedy shrnout všechny možnosti přesné lokalizace volajícího na tísňovou linku 155.

Nejspolehlivější lokalizací stále zůstává adresa, tzn. název obce + číslo popisné, orientační, evidenční, kterým by měla být označena každá budova (včetně chaty či garáže).

K popisu místa v terénu pak lze využít názvů hradů, zámků či zřícenin, dále pak bodů záchrany v lesích ( žluté tabulky složené ze zkratky písmen a čísla, např. ŠU 047), kilometrovníku silnice či vodního toku, značení turistické trasy a výškových bodů či odpočívacích stanic nebo vyhlídek a v neposlední řadě i nadiktováním čísla ze sloupů veřejného osvětlení (možnost pouze ve městě Olomouc). Pro vyslání sanitky či vrtulníku stačí i částečná informace o přibližném místě události, která se upřesňuje dále během jízdy na místo události.

Mezi další možnosti lokalizace volajícího patří v dnešní moderní době i aplikace záchranka či systém automatické lokalizace mobilního telefonu (AML). Dané systémy fungují za pomocí přenosu informací z GPS, kdy jsou data přenášeny na ZOS pomocí tzv. datových vět a po jejich rozkliknutí se v mapě dispečera ukáže dané místo, ze kterého volající telefonuje. Ne vždy však tyto technologie fungují přesně či s minimální odchylkou pro nalezení volajícího v terénu – vždy je tedy nutné upřesnění místa zásahu pomocí operátora tísňové linky, který cílenými otázkami získá potřebné informace a ty následně předá výjezdové skupině, či ostatním složkám spolupracujícím na daném zásahu (např. horské službě).

Využití nadiktovaných hodnot souřadnic volajícím má také svá úskalí, neboť existují různé formy navigačních systémů, které se při stejných hodnotách mohou lišit o stovky metrů, Pokud ale volající uvede, že na aplikaci MAPY.CZ jsou jeho souřadnice např. 49.5597414N, 17.0963747E, využije operátor, který hovor přebírá (tzv. call – taker) možnost zadání souřadnic právě do této aplikace, kterou mají v rámci ZOS k dispozici na tabletu. Velmi zřídka se stane, že volající není schopen udat svou přesnou polohu a ani není možné využít jiných technologií. V takovém případě přichází na řadu přibližná lokalizace z dostupných informací a spolupráce složek IZS v pátrací akci.

Lucie Mikisková, DiS. tisková mluvčí ZZS OLK