logo

Cizinci na Plzeňsku tasí nože a zaměstnávají záchranáře

Plzeňský kraj - 26.4.2021

Nevídané. Hned ke třem případům napadení nožem mezi skupinkami cizinců vyjížděli krajští zdravotničtí záchranáři ZZS PK minulý týden během pouhých čtyř dnů. Napadení v nemocnici bojují o život.

První případ byl nahlášen zdravotnickému operačnímu středisku v sobotu v podvečer. V Domažlicích v Masarykově ulici před nechvalně známou ubytovnou došlo k pobodání po hádce dvou cizinců z Rumunska. Pravděpodobně mezi nimi eskaloval osobní spor, který se starší z horkých hlav rozhodla vyřešit s nožem v ruce. Asi šedesátiletý muž vrazil bodnou zbraň o téměř čtyřicet let mladšímu sokovi do hrudníku. Na místo okamžitě vyrazili záchranáři i policisté. Přestože byl mladík celou dobu při vědomí, povolal zasahující lékař vzhledem k mechanismu úrazu na místo vrtulník letecké záchranné služby, který zraněného transportoval na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Plzni.

Ještě hůře skončil téměř v totožnou dobu jen o den později mladý Ukrajinec. Toho rovněž po hádce a patrně ze žárlivosti napadl na parkovišti u Tesca v Sušici další cizinec z Rumunska. Přestože i tentokrát byl původně ohlášen záchranářům pacient při vědomí, muž následně vlivem zranění v oblasti břicha zkolaboval, musel být napojen na umělou plicní ventilaci a rovněž letecky transportován v kritickém stavu na Emergenci FN Plzeň.

Jen o dva dny později, v úterý 20. dubna, došlo v dalšímu závažnému napadení, tentokrát v areálu kdysi luxusního Hoteu CD, který nyní funguje jako nepříliš luxusní ubytovna. Policisté zde řeší nejrůznější incidenty a rvačky poměrně často. V osudné úterý kvečeru zde družka napadla šestačtyřicetiletého cizince, kterému nožem způsobila vážné zranění. I on skončil ve Fakultní nemocnici v Plzni.

Všechny tři incidenty se odehrály mezi cizinci, a za bílého dne. Všichni pachatelé byli zadržení na místě konfliktů a následně obvinění z vraždy ve stádiu pokusu, za níž hrozí trest odnětí svobody v délce 10 – 18 let.

Zdravotničtí záchranáři věří v uklidnění situace a zároveň důrazně nabádají veřejnost, aby se nepouštěla do konfliktů s mnohdy ozbrojenými skupinkami násilníků.

Text: Vítězslav Sladký

Ilustrační foto: Vít Šimánek