logo

V Benešově proběhlo setkání peerů a interventů středočeské záchranky

Středočeský kraj - 14.5.2021

Dne 11. 5. 2021 proběhlo setkání peerů a interventů naší záchranné služby v Benešově na pracovišti Call centra. Jednalo se o pracovní setkání, kterého se zúčastnil ředitel ZZS SčK MUDr. Pavel Rusý s garantem systému SPIS (systém psychosociální intervenční služby) PhDr. Lukášem Humplem, který přijel z ostravské ZZS.

Na úvod setkání pozdravil ředitel středočeské záchranky přítomné peery a interventy a dále se zájmem sledoval prezentace, které probíhaly. Poté Lukáš Humpl představil fungování systému psychosociální intervenční služby v době pandemie Covid-19 v České republice a zároveň seznámil tým SPIS ZZS SčK s novinkami systému.

Stejně, tak jako ostatní zaměstnanci naší záchranné služby, se tým SPIS potýkal s náročnými podmínkami během pandemie, kdy docházelo i k různým omezením během nouzového stavu.

O nelehké situaci v posledních měsících kolegy informovala Mgr. Jiřina Fousková. Ta seznámila tým s aktivitami v loňském roce, s podrobnostmi, jak někteří členové naší záchranné služby pomáhali na lince 1212, která byla na jaře zřízena Ministerstvem zdravotnictví. Do pomoci na této lince se zapojilo devět našich kolegů z týmu SPIS. I když byly intervence v terénu pozastaveny, tým pokračoval v podpoře našich kolegů, tak také v podpoře veřejnosti. V současné době jsou do celostátní linky psychické podpory zapojeny tři naše interventky. Celostátní linku kolegiální podpory může kontaktovat každý zdravotník, ale také nezdravotník pracující ve zdravotnictví (viz tento letáček).
185591758_4199906066707824_2142380768681917005_n
Bývalou koordinátorkou byla prezentována statistika, ve které seznámila posluchače s některými čísly roku 2020. Za loňský rok proběhla 141 peer podpora. Kolegiální podpora byla poskytnuta nejen záchranářům a operátorům, ale také ostatním profesím naší záchranné služby. Naši interventi poskytli za rok 2020 celkem 203 intervence, z toho 135 telefonických krizových intervencí (TKI), a to převážně na celostátní lince psychické podpory. Kolegiální podpora byla poskytnuta nejen záchranářům a operátorům, ale také ostatním profesím naší záchranné služby.

Tímto bychom chtěli poděkovat Mgr. Jiřině Fouskové za její dlouholetou činnost koordinátorky SPIS v rámci naší organizace a za její přínos v problematice krizové intervence a peer podpory.

Velice si její práce vážíme.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK