logo

Nová základna v Šumné na Znojemsku za 22 milionů zrychlí výjezd záchranářů

Jihomoravský kraj - 10.6.2021

S blížícím se létem a prázdninami uvítá turisty vyhledávaná Vranovská přehrada rychlejší výjezd vozů záchranné služby v Šumné na Znojemsku. K pacientům se teď záchranáři z tamní výjezdové základny dostanou snáze. Bez kličkování a zajížděk. Klíčovou výhodou je její poloha u hlavní silnice na okraji obce a zároveň moderní zázemí. Nové prostory se otevřely ve středu 9. června 2021.

„Ze základny, která nám sloužila doposud, rozhodně nebyla optimální trasa pro výjezd sanitního vozidla. Ten vedl úzkou ulicí kolem základní školy. Pozice nové základny je určitě posunem k lepšímu. Jádrem dispozice budovy je nově garážové stání, které je obklopeno technickými prostory a místnostmi pro personál sestavenými tak, aby vznikly logické a krátké prostorové vazby. Ty zaručí rychlý přesun posádky do sanitky a také oddělený pohyb osob a čistého a použitého materiálu. Jedná se sice o malou základnu, ale strategicky důležitou, například s ohledem na blízkost Vranovské přehrady a přilehlého regionu, který se zejména v létě stává oblíbeným cílem návštěvníků,“ říká ředitelka jihomoravské záchranky Hana Albrechtová.

Na stavbě se pracovalo rok, počínaje loňským dubnem. Stála přibližně 22 milionů korun. „Aby byla zdravotnická pomoc rychlá a hlavně efektivní, bez kvalitního zázemí to nejde. Díky moderní základně budou zdravotníci na mimořádné situace lépe připraveni, a pacientům tak budou zase o něco blíže,“ vyzdvihl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Na výjezdové základně bude v nepřetržitém provozu sloužit jedna zdravotnická posádka o dvou členech. Pro kontinuální zajištění chodu je nezbytných celkem deset zdravotníků.

Záchranářům tam budou sloužit dva pokoje, dále pobytová místnost, na niž navazuje pracovna, kterou lze využít i jako lékařský pokoj pro posádku rychlé pomoci. „Kromě dosažení celkového souladu uspořádání výjezdové základny s legislativními požadavky je z technického pohledu zřejmě nejvýznamnějším přínosem vybudování garážového stání a dezinfekčního boxu, které vedle zvýšení pracovního komfortu pro zaměstnance v důsledku přináší i nemalé finanční úspory,“ vysvětluje Pavel Chvalina, technický náměstek ZZS JmK.

Garážové stání poskytne místo pro jednu zásahovou a jednu záložní sanitku. Je navržené tak, aby byl kolem něj dostatečný prostor pro vystěhování nosítek ze sanitky. Za ním se nachází klimatizovaný sklad zdravotnického materiálu a samostatný sklad na špinavé prádlo a infekční odpad.

Záchranná služba dosud sídlila v prostorách pronajatých od obce. „Ty ale dlouhodobě nevyhovovaly potřebám zdravotníků. Chyběla třeba možnost garážování a temperování aut, problém byla i dezinfekce nosítek a vnitřních prostor vozů, zejména v zimě,“ připomněl krajský radní pro zdravotnictví Jiří Kasala.

Na místě dříve stála prodejna, obec Šumná ji Zdravotnické záchranné službě Jihomoravského kraje nabídla k odkoupení a následné rekonstrukci. Na starost ji měla společnost Inex Moravské Budějovice.

Tiskové oddělení ZZS JMK