logo

Dvakrát během týdne museli letečtí záchranáři ze základny v Hradci Králové zasahovat na Broumovsku s využitím lanového podvěsu

Královehradecký kraj - 16.6.2021

Dvakrát během týdne museli letečtí záchranáři ze základny v Hradci Králové zasahovat na Broumovsku s využitím lanového podvěsu. V obou případech byli přivoláni k osobám, které utrpěly zranění v náročném skalním terénu.

V prvním případě si 55letá žena způsobila otevřenou zlomeninu dolní končetiny v oblasti Kovářovy rokle. Podruhé pak Kryštof 6 pomáhal na Ostaši 32letému horolezci po pádu z patnáctimetrové výšky. Oba zranění byli na místě úrazu ošetřeni, pomocí lanového podvěsu vyzvednuti ze skalního terénu a následně transportováni do nemocnice. Zásahy s využitím lanové techniky jsou náročné na koordinaci práce celé tříčlenné posádky vrtulníku. Pilot, letecký záchranář i lékař mají při nich své přesné úkoly a jejich vzájemnou souhru často trénují. A pokud je už z tísňové výzvy patrné, že pomoc zraněnému si vyžádá takovýto způsob řešení, přibíráme na palubu také leteckého záchranáře HZS Královéhradeckého kraje.

Od počátku roku jsme takovýmto způsobem zasahovali již v šesti případech. Polovina letošních zásahů připadla právě na oblast Broumovska. Až tam tedy půjdete na výlet nebo lézt na skály, buďte opatrní. Pokud ale budete potřebovat pomoc záchranky, na naše operátory i výjezdové skupiny se můžete spolehnout.

Foto Renata Šefcová

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK