logo

Klaudiánova nemocnice: Řidiči dopravy musí být odborně proškoleni

Středočeský kraj - 27.7.2021

Když v roce 1915 projel branou mladoboleslavské nemocnice vůz prapodivné kombinace, bylo to datum zrození zdravotní dopravní služby. Vůz vděčil za svůj vzhled chudé městské pokladně.

Zdejší továrna automobilů tehdy zapůjčila zdarma nemocnici šasi a město velmi lacino zakoupilo karoserii. Dámský spolek se uvolil obstarat pneumatiky, olej, benzín a vše, co by uvedlo vůz do pohybu. Zapomnělo se jen na to, že ve válečné době nebyly pneumatiky k dostání a benzin byl určen pouze pro vojsko. O té doby ušlo oddělení dopravy Klaudiánovy nemocnice pořádný kus cesty!
zajic

Na oddělení dopravy dnes trvale pracuje osmatřicet kmenových zaměstnanců a šest stálých brigádníků (zastupující zaměstnance během jejich nepřítomnosti), kteří zajišťují tři základní činnosti: zdravotnickou dopravní službu, vnitrozávodovou dopravu a převozy biologického materiálu pro nemocniční laboratoře. „Zdravotnickou dopravní službu zajišťuje devatenáct řidičů a dva sanitáři pro přepravu imobilních pacientů. Všichni tito řidiči jsou pracovníci s odbornou způsobilostí k výkonu zdravotnického povolání pod odborným dohledem, který získali v rámci odborných kurzů, pořádanými akreditovanými pracovišti,“ dodává vedoucí odboru dopravy Ivo Zajíc.
mb
Pro zajištění služby má nemocnice celkem osmnáct sanitních vozidel, která jsou zařazena do systému Integrovaného záchranného systému. Jsou vybavena majáky modré barvy, a tedy v oprávněných případech mohou využít postavení vozidla s právem přednosti v jízdě. „Jedná se ale opravdu spíše o výjimečné případy, kdy zasahujeme v rámci mimořádných událostí v rámci IZS,“ vysvětluje Zajíc. Majáky a sirény využívají vozidla Záchranné služby, tedy sanity žluté barvy označená jako vozidla záchranné služby. Právě díky barevnému označení vozidel je snadné rozpoznat, o čí vozidlo se jedná – vozy zdravotnické dopravní služby nemocnice jsou bílé. Velký rozdíl je také ve zdravotnickém vybavení těchto vozidel.

V průměru sanitní vozidla nemocnice měsíčně ujedou cca 50 tisíc km a přepraví přibližně dva tisíce pacientů. Hlavní prací zdravotnické dopravní služby je přeprava pacientů v rámci přednemocniční a ponemocniční péče. Jedná se o převozy pacientů na různá vyšetření a zdravotní úkony ve zdravotnických zařízeních, přeprava pacientů mezi těmito zařízeními a převozy pacientů po zdravotních výkonech do místa bydliště nebo do sociálních zařízení.

Převozy biologického materiálu pro laboratoře nemocnice podléhají přísným pravidlům. „Jsou rozděleny do jednotlivých tras podle denních požadavku, schválené odbornými pracovníky laboratoří a tuto činnost zajišťuje celkem šest zdravotnických pracovníků – sanitářů. Pro dopravu biologického materiálu využíváme osobní vozidla. Dvě z těchto vozidel nám poskytla firma Škoda Auto,“ říká dále vedoucí oddělení dopravy Ivo Zajíc.

Vnitrozávodová doprava dnes zajišťuje veškerou obslužnost v zásobování jednotlivých oddělení nemocnice, kompletní dopravu nemocničního prádla, stravy a odvoz odpadu. Pro dopravu v objektu nemocnice je vyžíváno celkem 165 dopravních nerezových kontejnerů, které jsou určeny pro jednotlivé druhy přepravovaného materiálu. Doprava po hlavních vnitřních komunikacích je zajišťována elektrickými tahači kontejnerů zn. Still. Cesta od odstavných dep na jednotlivá oddělení nemocnice je zajišťována systémem chodeb a výtahů výhradně pracovníky vnitrozávodové dopravy. Doprava samozřejmě zajišťuje obslužnost externích pracovišť jako jsou polikliniky, ordinace a sociální pracoviště.

Důležitou součástí je samozřejmě dispečink. „Dispečink zajišťuje požadavky na převozy. Stejně jako ostatní zakázky se shromažďují na dispečinku, kde dispečeři přijímají osobní, telefonické a elektronické požadavky, které evidují, vyhodnocují a dílčí úkoly předávají jednotlivým pracovníkům,“ vysvětluje Zajíc. Dispečeři mají kompletní přehled o pohybu vozidel díky GPS, což již umožňuje efektivní plánování dopravy.

Vzhledem k maximálnímu vytížení vozového parku je nutná jeho pravidelná obměna. V případě sanitních vozidel je významným kritériem stav a opotřebení transportní techniky – nosítek a transportního křesla. V roce 2020 Klaudiánova nemocnice zakoupila tři nové sanitky Volkswagen Transporter a nové vozidlo pro převoz zdravotnického prádla.

Zdroj: http://www.klaudianovanemocnice.cz