logo

Zraněné dítě po pádu z okna na Vyškovsku, letěl pro něj vrtulník olomoucké LZS

Jihomoravský kraj - 4.8.2021

Počátkem tohoto týdne vyslalo naše operační středisko na Vyškovsko pozemní lékařskou posádku a o pomoc požádalo vrtulník olomoucké záchranky, protože náš stroj byl u jiné události. Batole se opřelo o síť proti hmyzu a spadlo na trávník před domem přibližně z výšky 5 metrů.

Malého pacienta jsme ošetřili, podali léky na tišení bolesti, zafixovali a se středně těžkými až těžkými zraněními jej pak vrtulník transportoval k další péči do Dětské nemocnice v Brně. Přejeme brzké uzdravení… a kolegům z Olomouce děkujeme za výpomoc.
1_22

Obecně platí, že:

Malé děti, obzvláště ty v batolecím věku, jsou velmi rychlé, vynalézavé a zvědavé. Rodič musí být neustále ve střehu, stačí skutečně jen pár vteřin nepozornosti a může se stát neštěstí. Dítě by se vůbec nemělo dostat na balkon, je potřeba zablokovat mu přístup na něj. Stejně tak by se nemělo dostat k otevřenému oknu. I když se rodič domnívá, že okno je dostatečně vysoko a dítě na něj nedosáhne, není to pravda. Dítě je schopno „dostrkat si“ k oknu krabici, židličku nebo třeba i velkou hračku, na předmět vyleze a okno, resp. nebezpečí je na dosah.

V dnešní době existuje celá řada zábran a pojistek, jde o malou finanční a časovou investici, která dítěti zajistí bezpečí. Pokud je tedy v domácnosti malý člen, pak by se okna měla otevírat jen na tzv. ventilačku. A je třeba mít na paměti, že síťka proti hmyzu pádu dítěte z okna nezabrání.

Tiskové oddělení ZZS JMK