logo

Šumava je a bude Bezpečná, potvrzují záchranáři

Plzeňský kraj - 23.8.2021

Další, už 11. ročník bezpečnostně prezentační akce Bezpečná Šumava proběhl ve Slunečné u Prášil v sobotu 21. srpna.

Jedná se o tradiční akci všech složek IZS, které operují na území Národního parku Šumava. Po dvou propršených ročnících konečně organizátorům přálo počasí, takže mohl přiletět i letoun AN-2 s výsadkáři a vrtulník LZS AČR z Líní u Plzně.

Samozřejmě nechyběly ukázky techniky hasičů, zdravotnických záchranářů, policie, horské služby a dalších složek. Nejen děti měly možnost nechat se svézt na čtyřkolkách, zhlédnout vyhledávání osob pomocí zachranářských psů, naučit se hasit menší požáry v domácnosti a podobně. Zdravotničtí záchranáři veřejnosti odprezentovali své sanitní vozidlo RZP, zájemcům změřili vitální funkce a po celý den prováděli edukaci veřejnosti v laické KPR.

„Letos se akce opravdu povedla,“ pozradila nám jedna z pravidelných návštěvnic, Kamila Procházková, která jezdí na Šumavu každoročně. „Program byl neuvěřitelně bohatý a na své si přišli dospělí i děti. Naučili jsme se správně poskytoval první pomoc, viděli hasiče i horskou službu během simulovaných zásahů a třešničkou na dortu byl přílet vrtulníku a letadla s parašutisty.“

Text: Vítězslav Sladký

Foto: Bronislava Naušová, ZZS PK

BŠ1

 

bš3

 

BŠ 2

BŠ 4