logo

Hejtmanka Ilona Mauritzová předala ocenění za záchranu životů

Plzeňský kraj - 16.9.2021

Hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová předala v areálu Kalikovského mlýna ve středu 15. září 2021 ocenění těm, kteří v posledním roce zachraňovali lidské životy.

V první části odpoledne nejdřív Ilona Mauritzová poděkovala laikům, kteří svým činem někomu zachranili život. Jednalo se o manželský pár, který výrazně přispěl k záchraně ženy tonoucí na Boleveckém rybníce, další dvojice pomáhala při velmi vážné dopravní nehodě a poslední oceněný intenzivně resuscitoval až do příjezdu záchranářů svého souseda.

Následně předala první žena Plzeňského kraje ocenění profesionálním záchranářům ze všech složek IZS, tentokrát zejména v souvislosti pomoci Moravě po ničivém tornádu a za skvěle zvládnutý zásah během nedávného železničního neštěstí u Milavče na Domažlicku, při kterém tři lidé zahynuli a několik desítek cestujících bylo zraněno. Za Zdravotnickou záchrannou službu Plzeňského kraje ocenění převzali lékařka Lenka Čechurová a záchranáři David Cerman, Ondřej Sládek, Eva Matoušková, Jiří Januš a Rudolf Mach. Vedení ZZS PK zastupoval náměstek pro zdravotní péči Ivo Prcín. Krom hejtmanky Ilony Mauritzové zasahujícím záchranářům poděkoval také náměstek generálního ředitele Českých drah pro provoz Michal Kraus.

„Nehoda nebo život ohrožující komplikace přijde vždycky zcela nečekaně, zastihne nás obvykle nepřipravené,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová. „A na druhé straně se rozbíhá zcela odlišný příběh jiných lidí. Těch, kteří musí prokázat obrovskou statečnost, rozhodnost a odvahu, aby postiženým dokázali rychle pomoci. Jejich statečnost rozhoduje o bytí a nebytí těch, kteří jsou v té chvíli závislí na cizí pomoci. Každý, kdo zachraňuje lidské životy, ať už laik nebo profesionál, si zaslouží náš velký respekt.“

Záchranáři si pak naopak váží každého poděkování. Děkujeme.

Text a foto: Vítězslav Sladký

Mlýn 1

 

mlýn 2

 

Mlýn 3

 

Mlýn 4

 

Mlýn 5

 

Mlýn 6

 

ZZS Plzeňského kraje