logo

Ocenění rakouských kolegů za pomoc při tornádu na jihu Moravy

Jihomoravský krajSvět - 16.9.2021

Přeshraniční spolupráci, která mezi českými a rakouskými záchranáři úspěšně funguje od roku 2016, prověřilo červnové tornádo, kdy nám záchranné vozy a dva vrtulníky ze sousední země přispěchaly na pomoc.

Poskytování přednemocniční péče, pro které hranice nejsou překážkou, v pondělí ve Vídni ocenilo Ministerstvo zahraničních věcí a Ministerstvo vnitra České republiky. Medaili dostal Siegried Weinert z Dolnorakouské záchranné služby (Notruf 144), který se na spuštění procesu přeshraniční spolupráce významně podílel, a také posádky rakouských vrtulníků, které společně s pozemními týmy vyrazily na jižní Moravu zpustošenou tornádem.

Oceněný Siegfried Weinert ve své řeči poděkoval svým kolegům, kteří jsou mu v jeho činnosti oporou. A vyzdvihl také vstřícnost všech účastníků, kterých se dohody o spolupráci týkají. „Jednání mohou být úspěšná pouze tehdy, pokud je druhá strana ochotna přispět nezbytným způsobem k dosažení trvale udržitelného výsledku. Skutečnost, že nyní zcela přirozeně posíláme záchranná vozidla přes hranice mezi Českem a Dolním Rakouskem, je zásluhou zaměstnanců záchranných služeb. 24. června letošního roku byly dohody o spolupráci podrobeny nebývalé zkoušce, když část jižní Moravy zasáhlo tornádo. A v této situaci jsme mohli myslet jen na to nejdůležitější: na péči o lidi. A nikdo ze zúčastněných nemusel přemýšlet o splnění formalit. Chtěl bych poděkovat vám všem, kteří se nějakým způsobem podílíte na úspěšném příběhu přeshraniční záchranné služby.“

Všem oceněným blahopřejeme a děkujeme za to, že se na ně můžeme v případě potřeby spolehnout. A my jsme také připraveni pomoci.
7_21 6_26 5_25 4_9 3_72 2_61 1_2_9