logo

Středočeští záchranáři a jejich prázdninový provoz na Slapech v létě 2021. Pro příští rok uvažují o rozšíření posádky člunu o lékaře

Středočeský kraj - 16.9.2021

V letních měsících, na území Středočeského kraje provozujeme záchrannou službu na vodní nádrži Slapy na základně na Ždáni za pomoci záchranného člunu se speciální záchranářskou zástavbou, který je vybaven podobně jako sanitní vůz – má tedy vše co je potřeba v případech, kdy je ohroženo zdraví pacienta nebo dokonce jeho život.

Na letní provoz záchranné služby na Slapech jsme historicky přistoupili z důvodu každoročního nárustu obyvatelstva v této lokalitě v letních měsících a čase dovolených.

Záchranáři zde působí v nepřetržitém režimu 24 hodin/nonstop a to od 1.7 do 31.8.

Na Slapské přehradě je nám partnerem také Vodní záchranná služba ČČK, rovněž fungující v režimu 24 hodin nonstop. Před zahájením letošní sezony proběhla u paní hejtmanky Petry Peckové za účasti radního pro oblast zdravotnictví Pavla Pavlíka pracovní schůzka s cílem zefektivnění vzájemné spolupráce s touto složkou IZS. Výsledkem bylo navýšení součinnostních zásahů s VZS SČK. Zároveň finálně došlo ke 100% nárůstu počtu zásahů, a to hlavně z důvodů optimalizace přítomnosti výjezdové skupiny na vodní ploše a jejím okolí. Oproti minulosti výjezdová skupina nerealizovala transporty pacientů do zdravotnického zařízení. Ti byli předáváni ostatním dosahovým posádkám ZZS SČK.

Screenshot 2021-09-16 at 13-49-56 Watch FacebookPokud bychom nechali mluvit čísla vyjela posádka na Ždáni v letošní sezóně k devadesáti případům, kdy 14 z nich bylo v kategorii nejzávažnějších. Poměrně časté byly jako každý rok výjezdy k alergickým reakcím, k úžehům po dlouhém pobytu na slunci a k lidem, kteří podcenili potřebu dodržování pitného režimu a kolabovali následkem dehydratace. Někteří dodržování pitného režimu pojali po svém a ojedinělé nebyly tedy ani výjezdy, kdy byli jedinci pod vlivem alkoholu a způsobili si zranění či přecenili své plavecké schopnosti. Co bylo ale v letošní sezóně raritou, byl výjezd k plavební nehodě na vodní ploše. Překvapeni byli nejen operátoři operačního střediska, ale i samotní záchranáři, když vyjížděli k nárazu motorového člunu do skály. Zde perfektně fungovala součinnost našich posádek, posádek vodní záchranné služby a letecké záchranné služby Praha. Na palubě havarovaného člunu byli tři mladí lidé, kteří utrpěli zranění různého charakteru, ale do nemocni byli transportováni ve stabilizovaném stavu.

Přestože byl srpen nadprůměrně deštivý a počasí bylo nepříznivé došlo k výraznému nárůstu počtu zásahů. I tak, ale sezónu 2021 uzavíráme s dobrým pocitem, jelikož po několika předešlých sezónách nedošlo na Slapech k žádnému úmrtí.

Naším cílem je poskytnout péči co nejvíce pacientům, a proto uvažujeme v příští sezóně posílit výjezdovou skupinu o lékaře.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK