logo

Kolaps cizince v brněnském taxíku spustil záchranný řetězec

Jihomoravský kraj - 24.9.2021

V pátek 17. 9. ve večerních hodinách vyslalo naše operační středisko lékaře v setkávacím systému, záchranářskou posádku a inspektora provozu do brněnského Komárova. Ve voze taxislužby tam zkolaboval muž středního věku, který přicestoval ze zahraničí.

Řidič taxíku postupoval podle rad operátorky, a když zjistil, že cizinec nedýchá, ihned zahájil masáž srdce. Na místo kromě našich posádek mířila na základě pokynu našeho dispečinku také hlídka PČR, tzv. first respondeři, kteří k pacientovi dorazili ještě před našimi zdravotníky. Pokračovali v masáži srdce a použili také automatizovaný externí defibrilátor, který doporučil podání výboje. Pak už převzaly resuscitaci naše posádky.

„Bylo třeba pokračovat v masáži srdce a podali jsme opakovaně výboje. Rozšířili jsme péči, zaléčili pacienta, zaintubovali jej a napojili na řízenou ventilaci. Podařilo se nám obnovit srdeční činnost pacienta, poté jsme jej předali k další péči do Fakultní nemocnice u svaté Anny,“ vysvětluje postup lékařka Helena Kučerová, která společně s kolegy poskytovala první pomoc. Díky dokonalému propojení záchranného řetězce a skvěle fungující spolupráci se pacient zotavuje. Přejeme mu brzké uzdravení a všem, kteří pomohli, děkujeme.

Tiskové oddělení ZZS JMK