logo

Přijďte si 15. října vyzkoušet resuscitaci na plzeňskou záchranku. Blíží se Světový den záchrany života

Plzeňský kraj - 6.10.2021

Světový den záchrany života, který se koná už tradičně v polovině října, učí školáky i veřejnost v laické resuscitaci. Krajští zdravotničtí záchranáři ze ZZS PK budou letos školit po celý den v pátek 15. října.

Náhlá zástava oběhu přichází často bez varování a postihuje nejen staré lidi, ale často třeba i mladé sportovce. V nedávné minulosti veřejnost zaznamenala například několik náhlých úmrtí mladých fotbalistů. Proto vznikl za podpory Evropského parlamentu před léty Evropský den záchrany života, který se v roce 2018 proměnil ve svojí globální variantu a následně se rozšířil do celého světa. Cílem kampaně je zvýšit povědomí o potřebě výuky laické KPR, jak u dětí na základních školách, tak u široké veřejnosti. Dojde-li totiž k zástavě oběhu, srdce přestane pumpovat do těla krev, orgány a tkáně nejsou okysličovány. Už po pěti minutách bez kyslíku se začnou na mozku projevovat nezvratné změny. Není na co čekat, každá vteřina se počítá. Je potřeba zahájit resuscitaci a začít bojovat o život… Profesionální záchranáři jsou už na cestě, ovšem než dorazí, je nutné začít stlačovat hrudník.

Letos se akce koná přímo v místě ředitelství ZZS PK, na Klatovské tř. 200i v Plzni na Borech. Dopoledne je vyhrazeno pro žáky plzeňských škol, od 14:00 do 16:00 hodin pak zveme širokou veřejnost, aby se přišla naučit záchránit život svým blízkým. Vaše ruce mohou zachránit lidský život!

Vy i vaše děti si vyzkouší pod vedením zkušených lektorů Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS PK nejen nepřímou srdeční masáž, ale také si nacvičíte, jak správně volat na tísňovou linku 155. Následně si můžete prohlédnout výjezdovou základnu Plzeň – Bory a zásahová sanitní vozidla ZZS PK.

Pořadatelem akce je Vzdělávací a výcvikové středisko ZZS PK ve spolupráci s KÚPK a ČRR.

Text: Vítězslav Sladký

ZZS Plzeňského kraje