logo

Šílenci stříleli na Boleváku. Proběhlo taktické cvičení AMOK 2021

Plzeňský kraj - 13.10.2021

Na vyhlášené městské pláži Ostende u Velkého Boleveckého rybníka probíhá velká technopárty. Všechny vyděsí nález mrtvé dívky. Na místo jako první dorazí výjezdová skupina ZZS v doprovodu policejní hlídky z místního oddělení.

Následně nečekaně přijíždí vozidlem skupinka osob, která dotyčnou zná. Dochází k vyhrocení situace, při které část této skupiny používá krátké i dlouhé střelné zbraně, kterými zasáhla policisty, záchranáře i některé účastníky akce. Mezi „oběťmi“ jsou dokonce i dva prvosledoví zdravotničtí záchranáři. Rozbíhá se obrovská akce, během které policisté dostávají postupně pod kontrolu pláž, okolní les, vodní hladinu i přilehlé domy a chaty.

Takový byl scénář taktického cvičení AMOK 2021 – útok aktivního střelce. Do říjnového cvičení se zapojilo celkem 180 českých a 34 německých policistů a 91 zasahujících z ostatních složek IZS. Nechyběli samozřejmě krajští zdravotničtí záchranáři, hasiči ani letečtí záchranáři z Plzně – Líní. Hladinu pročesával speciální člun. 260 figurantů představovalo návštěvníky akce. Na místě zůstalo několik mrtvých a dvě desítky vážně zraněných, dalších padesát lidí se poranilo během nastávající paniky.

„V posledních deseti letech se nejen v USA, ale i v Evropě stala celá řada podobných incidentů. U nás máme v paměti hlavně tragédie v restauraci v Uherském Brodě a v jedné z ostravských nemocnic.  Přestože doufám, že nikdy nezažijeme ostrý útok, je nutné, abychom byli připravení i na řešení takto specifických událostí. Proto společně s policisty a ostatními složkami IZS každoročně cvičíme,“ uvedl ředitel ZZS PK Pavel Hrdlička.

Text: Vítězslav Sladký

Foto: Mária Svobodová

amok 1

 

amok 2

 

amok 3

 

 

ZZS Plzeňského kraje