logo

Královéhradečtí záchranáři převzali nové zásahové vozidlo pro inspektora provozu

Královehradecký kraj - 5.11.2021

Každá dobře fungující organizace nebo firma dbá na to, aby její práce byla prvotřídní. Protože ZZS KHK v tomto ohledu není výjimkou, má zřízeno oddělení kontroly a řízení kvality.

Důležitou roli v rámci kontrolních mechanizmů hraje institut inspektora provozu (IP). V nepřetržitém provozu se na této pozici střídají zkušení záchranáři, kteří působí po celém královéhradeckém kraji. Pokud by si někdo myslel, že se jedná pouze o nějakého přísného revizora, velmi by se mýlil. Prvořadým cílem práce IP je totiž pomoc a podpora výjezdovým skupinám v terénu. Naplno se to projevilo například v době pandemie SARS-CoV-2. Inspektoři nejenže denně poskytovali přímou podporu posádkám, ale zároveň realizovali jejich školení v používání ochranných prostředků a následné dekontaminaci.
254228639_4471899752893426_5048530213899099773_nV loňském roce byl IP nad rámec základních povinností aktivován ve více než pěti stovkách případů. Téměř v polovině zásahů se jednalo o přímé poskytování neodkladné přednemocniční péče. Šlo zejména o situace, kdy byly naše výjezdové skupiny vytížené jiným zásahem, nebo se IP nacházel v blízkosti místa události a mohl tak poskytnout potřebnou péči ještě před příjezdem nejbližší posádky. V případě mimořádné události se IP stává vedoucím zdravotnické složky a řídí zásah ZZS.

Ke své práci inspektoři využívají speciální zásahové vozidlo, které zároveň v případě potřeby může doplnit nebo zastoupit lékařskou výjezdovou skupinu v setkávacím systému. A právě jedno takové zcela nové vozidlo 5. 11. 2021 zástupci ZZS KHK převzali od firmy Porsche Hradec Králové.

Automobil na podvozku Škody Superb Combi Scout 2,0 TDI v provedení 4×4 má výkon 147 kW a je vybaven sedmistupňovou automatickou převodovkou. Vozidlo má barevné provedení v souladu s platnou legislativou a je vybaveno speciální zdravotnickou zástavbou, která umožňuje bezpečné uložení veškerých zdravotnických přístrojů a dalšího potřebného vybavení. Automobil v celkové ceně 1,5 mil Kč byl pořízen z plánovaných investičních prostředků ZZS KHK.

Dosud používaná Škoda Octavia Scout (ZHK 114, poslední foto v galerii) najezdila už více než 240 000 km.

Foto ZZS HKK/Anatolij Truhlář

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK