logo

Záchranáři ve Frýdku-Místku převzali dar v podobě ultrazvuku pro rychlou diagnostiku

Moravskoslezský kraj - 5.11.2021

Záchranáři převzali ve čtvrtek 4. listopadu do užívání dar od představitelů města Frýdek-Místek. Jedná se o ultrazvukový přístroj pro rychlou akutní diagnostiku, jehož hodnota včetně zaškolení záchranářů v jeho používání činí dvě stě tisíc korun.

Ultrazvuk je špičkové zařízení, jež dokáže velmi rychle odhalit zdravotní problém a urychlit poskytování přednemocniční neodkladné péče v terénu. Do pár minut je tak možno stanovit např. příčinu zástavy oběhu, dechové tísně, nebo zhodnotit rozsah traumatu hrudníku nebo břicha. Díky moderní technologii tak lze u pacienta předejít zbytečnému prodlení při určování diagnózy a významně přispět k úspěšné záchraně života nemocného či zraněného.

Nový přístroj předal na výjezdové základně řediteli územního odboru zdravotnické záchranné služby primátor města Frýdek-Místek, Petr Korč, a to v doprovodu dalších představitelů magistrátu.
Přístroj je mobilním systémem, pracujícím na akumulátor, s dotykovým displejem a umožňující přenos dat. Rozšíří jako nadstandardní diagnostický prostředek vybavení prvosledového lékařského vozidla ve Frýdku-Místku.

Jan Karczmarczyk, ředitel územního odboru Frýdek-Místek vyjádřil poděkování za možnost pořídit nový přístroj: „Velmi si vážím podpory vedení města Frýdek-Místek i zájmu o naši práci. Převzali jsme do užívání pomůcku, která přispěje k dalšímu zlepšení diagnostických možností našich lékařů i zkvalitnění péče o naše pacienty.“

V těchto dnech probíhá zaškolení lékařů pro práci s novým přístrojem, aby mohl následně plnohodnotně pomáhat při zásazích u pacientů.
IMG-20211104-WA0003 IMG-20211019-WA0000

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK