logo

Radní Středočeského kraje podpořili nákup 10 nových sanitek pro ZZS i defibrilátorů do policejních vozů

Středočeský kraj - 15.11.2021

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje bude mít deset nových sanitek. Výsledek výběrového řízení na nákup nových vozů s vybavením 11. 11. 2021 projednala rada kraje a vzala ho na vědomí.

„Obnova a modernizace vozového parku záchranky je jednou z našich priorit a je zakotvena i v našem programovém prohlášení. Je samozřejmé, že moderní vozidla přinášejí větší komfort pacientům, ale i záchranářům a řidičům,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS). Nákup nových sanitek přijde ZZS Středočeského kraje na 30 milionů korun. Nová auta začnou sloužit na jaře příštího roku a nahradí vysloužilé vozy s neekonomických provozem.

Radní podpořili také nákup dalších 15 batohů s automatickým externím defibrilátorem (AED) a příslušenstvím pro tzv. prvosledové policejní hlídky. „Při záchraně života hraje roli každá minuta. Může se stát, že policie je na místě nehody rychleji než záchranka, nebo že je policejní hlídka zrovna poblíž místa, kde někdo potřebuje resuscitaci. Díky automatickým externím defibrilátorům mohou policisté poskytnout rychlou pomoc zejména při srdeční zástavě okamžitě a kdekoliv,“ vysvětlil Pavel Pavlík.

Batohy s AED a příslušenstvím budou rozděleny na základě smluv o výpůjčce mezi prvosledové hlídky Policie ČR. Nákup 15 batohů přijde na 870 000 korun. Nové defibrilátory budou navíc kompatibilní s přístroji záchranné služby. „Když záchranka přijede na místo, pouze si připojí elektrody do svých monitorů, čímž se opět ušetří cenný čas,“ doplnila tisková mluvčí středočeské záchranky Petra Homolová. Středočeský kraj na projektu s policií spolupracuje dlouhodobě.