logo

Covidová situace zasahuje do fungování i u ZZS Zlínského kraje

Zlínský kraj - 24.11.2021

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje hlásí v posledních dnech zvýšený počet výjezdů. Přidává se tak k dalším krajským ZZS.

„Nárůst zásahů kopíruje vývoj reprodukčního čísla R. Dá se tedy říct, že zvýšený počet výjezdů souvisí i s výjezdy za pacienty nakaženými onemocněním covid-19,“ uvedl šéf Zdravotnického operačního dispečinku ZZS ZK Libor Zajonc. Průměrný denní počet výjezdů za posledních 9 dnů je téměř 140. Počet výjezdů denně neklesl pod 110. Počet hovorů na tísňovou linku je denně vyšší než 300.

Mezi posádkami zatím naštěstí nejsou zaznamenány absence způsobené onemocněním covid-19. „Zdaleka ne všechny absence souvisí s covid-19. Někteří zaměstnanci jsou doma také z důvodu jiného onemocnění nebo ošetřování člena rodiny. Do chodu ZZS ZK to zasahuje ve smyslu nutných výměn či přidávání služeb,“ uvedl náměstek lékařské péče Dorián Pfeifer.

Výjezdy ke covidovým pacientům jsou mnohdy časově náročnější. „Důkladná desinfekce sanitního vozu trvá kolem 20 minut, ale záleží také kolik vybavení bylo použito atd. Jinak řečeno, čím komplikovanější pacient, tím delší doba očisty,“ vysvětluje Pfeifer.

Všichni záchranáři i lékaři při výjezdech pracují s co největší obezřetností, používají osobní ochranné pomůcky a dodržují všechna bezpečnostní pravidla. Chrání tím nejen sebe, ale také pacienty. Prosíme ty, kteří přijdou do kontaktu s posádkou ZZS ZK, aby měli zakrytá ústa a nos, a to nejlépe pomocí respirátoru třídy FFP2 či vyšší.