logo

EGO ZLÍN VYBAVIL UZBECKÉ SANITKY. ZEMĚ NABÍZÍ DALŠÍ PŘÍLEŽITOSTI

SvětZlínský kraj - 17.12.2021

Česká firma EGO Zlín vybavila 12 sanitních vozů v Uzbekistánu prostředky pro dočasnou imobilizaci pacientů s úrazy pohybového aparátu během přepravy. Oficiálnímu předání byla věnována velká mediální pozornost a představitelé Uzbekistánu se zajímali o další možné příležitosti spolupráce v oblasti zdravotnictví.

Dodávka společnosti EGO Zlín se uskutečnila na začátku prosince v rámci oficiální rozvojové pomoci České republiky jako takzvaný malý lokální projekt v oblasti zdravotnictví. Součástí projektu je nejen předání vybavení pro sanitky, ale také zaškolení záchranářů.

Beneficientem projektu je uzbecká organizace „Republican Scientific Center for Emergency Medical Aid“.

ČESKÝ VÝVOZ LÉKŮ A ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ

České firmy aktuálně exportují do Uzbekistánu léky, očkovací látky a další zdravotnické zboží. Uzbekistán má do budoucna zájem lokalizovat výrobu léků na svém území a vládní program rovněž počítá s rozsáhlou modernizací nemocnic a diagnostických center, což předpokládá postupný růst nákupů zdravotnického nábytku a techniky, což potvrdili i všichni zúčastnění během oficiálního předání vybavení sanitek. Zdravotnický a farmaceutický průmysl v Uzbekistánu patří mezi jeden z prioritních oborů dle mapy globálních oborových příležitostí českého ministerstva zahraničí.

Díky realizaci rozvojového projektu se České republice dostalo větší pozornosti a tuzemským firmám se otevírají další příležitosti pro spolupráci.
předání-MLP-1-scaled
OSVĚDČENÉ ČESKÉ VÝROBKY

Dvanáct kompletů prostředků pro dočasnou imobilizaci pacientů předal velvyslanec ČR v Taškentu Václav Jílek za přítomnosti náměstkyně ministra zdravotnictví Uzbekistánu Еlmiry Basitchanové.

„Vakuově-kompresní matrace a dlahy jsou mnohonásobně použitelné fixační prostředky, jedná se o osvědčené české zboží nejvyšší kvality, proto věříme, že pomohou ke zkvalitnění neodkladné přednemocniční péče zraněných pacientů v Uzbekistánu,“ zdůraznil český velvyslanec během předávacího ceremoniálu.

Uzbečtí partneři se v rámci uskutečněné akce zajímali o další možnosti spolupráce s českými firmami v oblasti zdravotnictví. Celosvětová pandemie zvyšuje zátěž pro zdravotnický systém a přináší značné náklady, proto je téma dostupnosti a zkvalitňování zdravotní péče velmi aktuální.

Nikola Hrušková, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Taškentu