logo

KZ ZZS ČR: Jak změní hasičská záchranka záchranku?

ČRHlavní město Praha - 17.12.2021

Před několika měsíci spadla do našeho záchrankového rybníčku bomba. Evidentně je časovaná, protože si toho nikdo z odborné veřejnosti zatím moc nevšímá. V kuloárech si začínají někteří uvědomovat, že tam pod hladinou něco tiká, a jestli to řachne, tak to může být docela pecka. Onou bombou je „hasičská záchranka“.

Jeden z prvních článků, který veřejně upozornil na pomyslné tikání byl článek na zachrannasluzba.cz. Od té doby vládne zdánlivé ticho, až na zajímavou reportáž „Zdravotníci u hasičů“ ze dne 13. 12. v pořadu České televize „Události“. Jedná se o novinku, která může významně ovlivnit stávající systém fungování přednemocniční neodkladné péče. V současnosti není dostatek informací a neznáme ani podrobnosti, a tak není možné hodnotit, jestli se jedná o správnou či nesprávnou cestu. Nicméně si můžeme trochu zaspekulovat a snažit se představit si, co by mohlo nastat.

Předně si můžeme říct, že HZS ČR jako bezpečnostní sbor je na rozdíl od ZZS úplně na jiné úrovni řízení, mají zcela jinou vyjednávací sílu, než záchranky v podobě příspěvkových organizací zřizovaných 14 kraji. Generální ředitel, pan genmjr. Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA, je mimořádně schopný manažer s jasnými vizemi a cíli. Pokud se HZS rozhodne, že něčeho docílí, např. že bude mít vlastní výjezdové skupiny RZP, tak se mu to nejspíše podaří. Jestliže existují v současnosti nějaké procesní a legislativní překážky, určitě se je HZS podaří vyřešit. Lze tak předpokládat, že RZP HZS v horizontu pěti let prostě vzniknou. A nejedná se z celosvětového pohledu o nějakou novinku. V některých anglosaských paramedických systémech hasiči běžně zajišťují i zdravotnickou část. Zatím vnímáme, že cílem HZS není stáhnout pod sebe stávající ZZS, ale vybudovat svůj vlastní systém.

Jak prohlásil generální ředitel HZS „řádově… bychom potřebovali nabrat 1540 hasičů. Tento cíl se musí rozprostřít na pět let… Všechno by to měli být výjezdoví hasiči. Mojí ambicí je, aby půlka těchto hasičů byli zdravotníci.“ (zdroj: NOVINKY.CZ). HZS chce do pěti let mít 6 hasičů zdravotníků na jeden okres (přibližně 55 záchranářů na jeden kraj). V ČR je celkem 76 okresů, může tak vzniknout 76 výjezdových skupin RZP HZS. V současném stavu je u HZS 170 zdravotníků. HZS potřebuje tedy do pěti let získat přibližně 350 nových záchranářů (zdroj: Česká televize, Události: Zdravotníci u hasičů; 13.12.2021). Možná to zdánlivě nevypadá dramaticky….

Je ale třeba upozornit, že se v současnosti začínáme potýkat s nedostatkem záchranářů, operátorů tísňových linek a řidičů ZZS. Zdá se, že si někteří zaměstnavatelé ještě neuvědomují, jaký problém to začíná být, a to i bez hasičské záchranky. Současný počet zájemců o zaměstnání na ZZS v některých krajích již přestává stačit na obnovu přirozené fluktuace. Je otázkou několika málo let, kdy to bude celorepublikový problém.

Mezi příčiny můžeme zařadit zrušení oboru zdravotnického záchranářství na Vyšších odborných školách, na které ale nenavázaly dostatečně vysoké školy. Nebo bezprecedentní povinnost absolventů jít na jeden rok pracovat v rámci akutní lůžkové péče intenzivní, včetně péče na urgentním příjmu (viz článek na webu zachrannasluzba.cz jehož jsme spoluautorem: Záchranáři jako ohrožený druh). A světe div se, oni se nám z té roční praxe už moc na ZZS nechtějí vracet, jsou zaměstnáni v pohodlí a bezpečí zdravotnického zařízení a finančně jsou na tom leckde lépe. Další příčinou je negativní reklama, kterou si šijeme sami na sebe. Neustálé stížnosti, jak jsme přetížení, kolik jezdíme zbytečných výjezdů, že v případě krize nebudeme mít kapacitu. Trh práce ovlivňují i další faktory. V roce 2023 budou moci odejít první kolegové do předčasného důchodu, zajímavé pracovní podmínky nabízí AČR, kam již některé kolegyně a kolegové odchází, a teď bude i každý krajský HZS nabírat desítky záchranářů. Na tuto personální situaci upozorňuje KZ ZZS ČR opakovaně, naposledy na svém XIV sněmu.

Pandemie koronaviru, kterou záchranky zvládají s vypětím sil, nedávná katastrofa na Moravě způsobená tornádem, kam přijeli na pomoc kolegové z Rakouska, naše stále upozorňování, jak toho máme moc, to vše velmi dobře nahrává argumentům, proč RZP HZS může vzniknout. Jsem přesvědčen, že i veřejnost bude nadšená. Z pohledu pacienta je to prostě skvělé, že se rozšíří možnosti péče. Z pohledu veřejnosti to prostě bude dávat smysl. Ale z pohledu ZZS?

Vzniká zde vcelku přirozená příležitost pro HZS ČR, která má dostatečnou vůli, podporu a zdroje, dělat to, co je její povinnost, a to chránit životy a zdraví obyvatel, životní prostředí, zvířata a majetek před požáry a jinými mimořádnými událostmi a krizovými situacemi (zdroj: ZÁKON č. 238/2000 Sb., o Hasičském záchranném sboru České republiky).

HZS ČR začíná jednat s některými fakultami o zavedení nového oboru Hasič záchranář. Hezká myšlenka, ale než se nový obor akredituje a projdou vzdělávacím procesem první absolventi, nebude to dříve než za pět let. A do té doby chce HZS mít ve svých řadách již 350 záchranářů.

Obrovský problém je současný trh práce. Představme si, že HZS budou nabírat záchranáře do svých výjezdových skupin. Trh práce jich moc nenabízí a nabízet nebude. Odkud se tedy budou záchranáři zatím brát? Přeci tam kde teď jsou. Ze stávajících záchranek budou odcházet kolegové v produktivním věku. Možná si bude moci HZS i vybírat a odejdou tak ti nejlepší. Protože si to přiznejme, „být hasič je prostě víc sexy, než osmkrát denně tahat troky“. Nejsou zaměstnanci na operačním středisku? Žádný problém, linka 112 to bez problémů převezme.

Zřejmě nemá smysl se proti tomu stavět. Pokud se opravdu nenajdou vážné, legislativní a procesní argumenty, proč by to hasičům nemělo vyjít, jejich plány se nejspíše naplní.

Je třeba, aby jednotlivé ZZS postupovali jednotně, aby se zapojili odborné a profesní organizace a nenechali jsme se odstrčit. Protože takovéto změny mohou mít výrazný vliv na kvalitu a bezpečí poskytování přednemocniční neodkladné péče.

Na druhou stranu to pro běžného záchranáře může být příležitost. Vzroste jeho cena na trhu práce, jednotlivé organizace se budou o něj přetahovat, nabízet zajímavé benefity, bude si moc vybírat, kde bude chtít pracovat apod.

Je třeba začít na úrovni ministerstev jednat o avizovaných změnách a jejich vlivu na trh práce a kvalitu poskytované péče. V rámci odborných a profesních sdružení a HZS jednat o budoucím bezpečném a kvalitním nastavení PNP. Pokud zde má nastat takováto změna, pojďme ji společně nastavit tak aby dávala z pohledu pacienta, systému a kvality co největší smysl.

Radomír Vlk

Prezident KZ ZZS ČR

Nutná navrhovaná opatření:

Být jako ZZS jednotní k diskusi s HZS.
Zrušit povinnou roční praxi pro zdravotnické záchranáře v rámci akutní lůžkové péče intenzivní, včetně péče na urgentním příjmu.
Navýšit kapacitu oboru zdravotnické záchranářství na vysokých školách.
Vhodnými opatřeními zamezit odlivu současných pracovních sil.
Kvalitní sociální program na ZZS jako významný stimul udržitelnosti zdravotnických pracovníků.

Převzato z „komorního“ webu