logo

Město Plzeň ocenilo naše záchranáře

Plzeňský kraj - 29.12.2021

Město Plzeň při svém 12. ročníku Slavnostního setkání ocenilo osobnosti, které vykonaly mimořádné činy při záchraně lidského života a majetku.

V loňském roce se předávání ocenění nemohlo konat z důvodu pandemie covidu-19, letos si pro ceny osobnosti přišly do Obřadní síně plzeňské radnice. Poděkování obdrželo z rukou primátora města Plzně Martina Baxy a radního pro oblast bezpečnosti Martina Zrzaveckého celkem 19 příslušníků integrovaného záchranného systému a odvážný občan. Letošní slavnostní předávání bylo poprvé přenášeno online na Facebook Plzeň.eu a na YouTube města Plzně. Oceňování organizuje Odbor bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně.

ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA PLZEŇSKÉHO KRAJE

Dne 30. června 2020 v odpoledních hodinách obdržely výjezdové skupiny tísňovou výzvu k výjezdu k osobě s poruchou vědomí, která se nachází v tramvaji na zastávce v centru Plzně. Při příjezdu skupin na místo se již muž probouzel (vykazoval známky opilosti). Po jeho vyvedení z tramvaje začal být agresivní a náhle napadl zaměstnance záchranné služby. Odstrčil řidiče rychlé zdravotnické pomoci před kola tramvaje, která se začala rozjíždět. Díky duchapřítomnosti a pohotové reakci záchranáře Rostislava Klementa, který řidiče vytáhl z kolejiště, nedošlo k tragédii.

Zdravotnický záchranář Rostislav Klement

Dne 13. února 2021 v brzkých ranních hodinách byla výjezdová skupina ze základny Plzeň-Lochotín přivolána do bytu v Karlovarské ulici, kde se měla nacházet žena s teplotami a nevolností. Po příjezdu skupiny na místo byla zjištěno, že se nejedná o teploty, nýbrž o porod do záchodové mísy. V toaletě bylo nalezeno novorozeně bez známek života. RZP skupina se současně s přivoláním lékaře na místo okamžitě ujala velmi profesionálně oživování novorozence. Resuscitace byla úspěšná, a to i po stránce dobrého neurologického výsledku. Podle posledních informací je kojenec nyní v pořádku a zatím nejeví známky postižení, a to i přes ne zcela šťastný příchod na svět. Resuscitace novorozence a dítěte obecně, navíc v souvislosti s okolnostmi případu, je vždy velmi stresující pro téměř každého zdravotníka. Záchranáři museli mnoho minut zvládnout bez pomoci lékaře. Právě tyto minuty ale rozhodly o osudu novorozence.

Vladimír Janda – zdravotnický záchranář
Jan Vrkoč – řidič vozidla záchranné služby

„Děkuji vám také za dlouhou a náročnou službu, kterou obětavě vykonáváte v souvislosti s pandemií nemoci covid-19. Pomáháte různými cestami – při trasování, rozvozu testů či při mnohém dalším. A především vám děkuji za to, jak jste nezaváhali a zcela profesionálně poskytli první pomoc, a tím zachránili životy našich občanů,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa, který v současnosti míří na post ministra kultury ČR. Zároveň všem popřál klidný advent a radostné Vánoce.

Krajští zdravotničtí záchranáři děkují za ocenění své náročné práce.

Text: Vítězslav Sladký, TZ  Plzen.eu

Foto: M. Pecuch a ZZS PK

plzen oc 1

 

plzen oc 2

 

plzen oc 3

 

 

ZZS Plzeňského kraje