logo

Silvestr 2021 se ve Zlínském kraji nesl v klidné atmosféře

Zlínský kraj - 5.1.2022

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje prožila relativně klidný přelom roku, který narušila v podvečer 31. prosince 2021 jen jedna tragická nehoda v centru Kroměříže.

„V rámci výjezdů záchranáři ošetřovali běžná interní onemocnění,“ uvedl náměstek léčebné péče ZZS ZK Dorian Pfeifer. Samozřejmě ale nechyběly úrazy související s bujarými oslavami příchodu nového roku. Mezi nimi například pády v opilosti a jako obvykle – výjezdy k intoxikacím alkoholem. „Před a po půlnoci i úrazy způsobené pyrotechnikou, včetně jednoho závažnějšího s poraněním oka,“ dodal Pfeifer.

Při tragické nehodě v Kroměříži byly v podvečer zraněny dvě ženy. Jedna z nich utrpěla zranění neslučitelná se životem. Druhou posádka transportovala do areálu Kroměřížské nemocnice, kde si pacientku převzala do péče letecká záchranná služba Jihomoravského kraje. Vrtulník přepravil vážně zraněnou ženu na urgentní příjem brněnské nemocnice v Bohunicích.

Náročnější bývá Silvestrovská noc a první hodiny Nového roku také pro zdravotnické operační středisko (ZOS). I proto měli na ZOS posílenou směnu o jednoho dispečera.

Podobný přelom roku zažila ZZS ZK i v letech 2020/2021. Za Silvestr a Nový rok tehdy ZZS ZK řešila 353 událostí, letos to bylo o 4 události méně. I loni zaměstnaly záchranáře v souvislosti s příchodem nového roku nejvíce tísňové výzvy spojené s alkoholem a drobnější úrazy.

Bc. Gabriela Netopilová Sluštíková tisková mluvčí ZZS Zlínského kraje