logo

Pro zraněného chlapce z Dánska letěl na Lipnoresort vrtulník

Jihočeský kraj - 16.2.2022

Devítiletý chlapec z Dánska v pondělí dopoledne nezvládl při rychlé jízdě ve skiareálu Lipnoresort jízdu na zmrzlém sněhu, letěl pro něj vrtulník.

Podle původních informací si chlapec při nehodě na modré sjezdové trati pouze poranil předloktí. Zasahující záchranář Horské služby Petr Hladík po příjezdu na místo našel chlapce pod velkou boulí mimo trať. Vyšetřením na místě zjistil, že se nejedná o zranění předloktí, ale zlomeninu pažní kosti.
273947787_3200878803493787_4769594612670319438_n
Po telefonické domluvě s dispečerkou ZZS a vzhledem k věku pacienta a povaze bolestivého zranění i možnosti vyslání vrtulníku Letecké záchranné služby přivolal záchranář na pomoc ihned dalšího kolegu. Společně provedli fixaci celé horní končetiny za pomoci několika dlah. Ve vakuové matraci a zabaleného proti chladu pak devítiletého Bastiena za skútrem transportovali na heliport na vrcholu Kramolína. Po setkání s posádkou LZS lékař a záchranář podali chlapci léky a po krátké přípravě transportovali statečného Bastiena i s otcem na traumacentrum do Českých Budějovic. „Po odletu vrtulníku se naši členové ještě postarali o druhého sourozence a v areálu jej předali mamince. Za ochotnou pomoc děkujeme kolegům z areálu Lipnoresortu, celá akce proběhla i s jejich pomocí velmi rychle. Bastienovi přejeme brzké uzdravení a bezpečný návrat do Dánska,“ doplnil Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Marek Fryš tiskový mluvčí Horské služby ČR