logo

Za každým zachráněným životem je spolupráce svědků na místě a složek IZS

Liberecký kraj - 4.3.2022

Dnes vám jeden příběh s dobrým koncem nabízíme.

Na fotografii jsou spolu s ředitelem ZZS LK Luďkem Kramářem zachráněný pacient (zcela vpravo), volající, které jsme ocenili samolepou „Pomohl jsem zachránit lidský život“, operátorka linky 155 a členové Horské služby ČR, kteří na místě použili AED.
hs
Náš „příběh“ se odehrál 23.1. 2022:
Zimní den, sníh, protažené běžecké tratě. Všechno přímo vybízí k výletu na hřebeny. Na běžky vyrazil i Josef Kavan, pro kterého se ale plánovaný sportovní zážitek značně zdramatizoval.

Krátce před třetí odpoledne na dispečinku ZZS LK zazvonil telefon. Volající informovala operátorku, že v Rejdicích u Kořenova leží v příkopu vedle cesty běžkař v bezvědomí. A začal boj o jeho život. Na místo okamžitě vyjely záchranářské posádky, vyslán byl i vrtulník a Horská služba. Volající spolu s dalšími na místě poskytovali zkolabovanému muži první pomoc podle pokynů operátorky. Horská služba k nim dorazila jako první, vrtulník se pro špatné povětrnostní podmínky k pacientovi nedostal. Horská služba naštěstí přesně věděla, co v podobných situacích dělat. Od volajících přebrala resuscitaci a členové Horské služby muži nalepili na hruď elektrody AED. Přístroj vyhodnotil situaci a doporučil elektrický výboj.

V okamžiku, kdy na místo události na skútru Horské služby dorazil náš lékař, srdeční činnost pacienta již byla obnovena. Zdravotničtí záchranáři pacienta převzali, vyšetřili, za pomoci Horské služby dopravili k sanitě a převezli ho do nemocnice, kde mu byla poskytnuta další pomoc. Po několika dnech Josef Kavan z nemocnice odešel domů a vrátil se ke svému běžnému životu.

Ten mu zachránila včasná a správná reakce volajících a skvělá součinnost záchranářských týmů. A také automatizovaný externí defibrilátor.
274945473_343759537760281_9094217835195131697_n
Podobných příběhů s dobrým koncem, kde pomohlo AED dříve, než na místo dorazily naše posádky, bohužel nemáme stovky. Desítky jich už ale jsou. A jsou jasným důkazem, že projekt „AED pro Liberecký kraj“ zachraňuje životy a jejich kvalitu.

Michael Georgiev tiskový mluvčí ZZS Libereckého kraje