logo

Jihomoravští záchranáři obdrží speciální vozidlo pro přepravu nadměrných pacientů

Jihomoravský kraj - 13.3.2022

Zdravotnická záchranná služba kraje obdrží speciální vozidlo určené mimo jiné pro přepravu nadměrných pacientů. Rozhodli o tom 9. března 2022 krajští radní.

„Pořízení záchranného vozu pro pacienty s vysoce nakažlivou nemocí a pacienty se závažnou obezitou přijde na 6 milionů korun včetně DPH. Toto speciální vozidlo doplní jediné stávající záchranné auto uvedeného typu, které nyní funguje pro celý region jižní Moravy,“ říká krajský radní pro oblast investic Vladimír Šmerda. „Nový vůz mimo jiné zajistí také připravenost zdravotnické záchranné služby kraje v případě krizových a mimořádných událostí typu pandemie covid-19,“ dodává radní Šmerda.

Pořízení nového speciálního vozu je součástí záměru kraje modernizovat vozový park zdravotnické záchranné služby. „Plánujeme pořízení dalších 20 kusů sanitních vozů rychlé lékařské pomoci pro zajištění rychlé a kvalitní přednemocniční neodkladné péče. Ty nahradí nejvíce opotřebované a vysloužilé vozy staré až 15 let s průměrným nájezdem okolo 350 tisíc kilometrů, které reálně ohrožují akceschopnost zdravotnické záchranné služby,“ vysvětluje radní Šmerda.

Celý tento projekt bude kraj realizovat v průběhu letošního a příštího roku. A přijde na 95 milionů včetně DPH. Většinu – 85 milionů korun – kraji pokryje dotace Integrovaného regionálního operačního programu, iniciativy ReactEU. Jedná se o mimořádné finanční prostředky, které Česká republika obdržela od Evropské unie za účelem snížení dopadů pandemie covid-19 v rámci programového období 2014-2020

V rámci projektu kraj pořídí také 15 kusů nových monitorů životních funkcí. Ty umožní konzultaci posádek rychlé zdravotnické pomoci s lékařem zdravotnické záchranné služby, při které bude mít lékař náhled na data z monitoru zasahující posádky v reálném čase.