logo

RV bez doktora, nová sanitka na kondiční jízdě, improvizace operátorky ZOS dosáhla vrcholu. A je za ní zachráněný život!

Královehradecký kraj - 17.3.2022

Naše práce je z velké části založena na odborných doporučeních a standardizovaných postupech. Někdy je ale záchrana života otázkou využití osobních zkušeností a obyčejné improvizace.

Důkazem toho je událost z 23.února, kdy naši operátoři přijali na tísňové lince oznámení o kolapsu muže (*1946) na Královéhradecku. Vzhledem k nedostupnosti lékaře RV Nový Bydžov, který v danou chvíli doprovázel do nemocnice jiného pacienta, byl na místo srdeční zástavy vyslán samotný řidič RV Nový Bydžov Bc. Ondřej Medek a současně dva záchranáři mimo službu, Bc. Daniel Bojanovský a Bc. Ladislav Rančák, kteří se náhodou nacházeli v blízkosti místa zásahu při kondiční jízdě s novým sanitním vozidlem.

V této nestandardní sestavě naši záchranáři zahájili rozšířenou resuscitaci, ve které pokračovali až do obnovení spontánního oběhu. Poté následoval dojezd lékařské posádky (MUDr. Zdeněk Schwarz, Ilona Šoufková, Lukáš Verfl) a přílet LZS (MUDr. Jan Gretz, Milan Jakubec, DiS. a Ing. Josef Žatečka). Nemocný s potvrzenou masivní plicní embolií byl po úspěšné resuscitaci předán k další péči do FN Hradec Králové, odkud mohl být dne 7. března 2022 propuštěn domů zcela bez následků. Děkujeme všem aktérům a zároveň operátorkám KZOS, zejména Ditě Lacinové, která úvodní kombinaci vymyslela a s pomocí svých kolegyň úspěšně zorganizovala.

Ilustrační foto: Jaromír Chalabala

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK