logo

Zástava oběhu u silnice, first respondeři v akci a zapomenutý ambuvak

Jihomoravský kraj - 19.3.2022

Když německý řidič středního věku zaparkoval svůj vůz na silnici nedaleko Velké Bíteše, chtěl si asi jen udělat pauzu. Po vystoupení z auta však zkolaboval a jak se později ukázalo, došlo u něj k zástavě oběhu.

Naštěstí se jednalo o zástavu spatřenou, na naši tísňovou linku zavolal kolemjedoucí řidič. Na místě zastavila také mladá žena a začala poskytovat první pomoc. Zahájila resuscitaci, na kterou pak navázali tzv. first respondeři, jednalo se o policejní hlídku, o jejíž vyslání požádal náš dispečink. Policisté pokračovali v masáži srdce, použili automatizovaný externí defibrilátor, který hned několikrát doporučil podání výboje. Vzápětí dorazil k pacientovi náš inspektor provozu, také on navázal na resuscitaci a podal další výboj. Po příletu vrtulníku se připojila lékařská posádka, rozšířila péči a znovu se dostal ke slovu defibrilátor. Na pomoc poté přijel i pozemní záchranářský tým.

„Spojenými silami se nám po 17 minutách podařilo obnovit pacientův oběh, je to vždy velká úleva, když se vám na monitoru opět objeví křivka zachycující správný srdeční rytmus. Pacienta jsme zajištěného, zaléčeného a napojeného na řízené ventilaci transportovali na urgentní příjem Fakultní nemocnice Brno. Děkuji všem… kolegům záchranářům, policistům, ale také muži, který zavolal na linku 155 a ženě, která zahájila resuscitaci,“ říká lékařka Eva Freyová. A právě mladá žena, o které je v příběhu řeč, na místě ponechala svůj ambuvak, přístroj k provádění umělého dýchání. Rádi bychom jí jej vrátili, snad se k ní naše zpráva dostane. A co je nejdůležitější: pacient je podle našich informací na dobré cestě k zotavení a to je prostě nejvíc.
3_32 2_93 1_105

Tiskové oddělení ZZS JMK